Van Bergen: ‘BAZ-teams doen het geweldig’

| 19-12-2013

In de voetsporen van eredivisieploeg Landstede Basketbal zijn ook enkele Zwolse jeugdselecties op titeljacht. Diverse teams van Basketball Academy Zwolle (BAZ) voeren de ranglijst aan. Wat voorop staat, zegt manager Adriaan van Bergen, is de sfeer die wordt uitgestraald. “In een winnende atmosfeer is het prettiger rondlopen dan in een verliezende.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Topsportstudenten, die met hun sporttas over de schouder breed glimlachend door het ‘Theater van de Sport’ lopen. Adriaan van Bergen komt ze regelmatig tegen en geniet mee. “Het is een gevoel, dat uitgestraald wordt. Een familiesfeer. En wat prestaties betreft doen onze jeugdteams het echt geweldig.” De U20 van trainer Mark van Schutterhoef voert de ranglijst van de eredivisie aan, terwijl de U18 - getraind door Cyril Weerkamp - bovenaan staat in de noordelijke eredivisie. De ervaren Marten Scheepstra heeft de U17, uitkomend in de hoofdklasse onder 20 jaar, naar een tweede plaats in de geleid en de U16 van Ton Grit is slechts één overwinning verwijderd van de koppositie in de noordelijke eredivisie. Alleen het door Arno Bunnig getrainde meisjesteam en de U14 van George Abbringh sluiten de tabel in hun klasse. “Als ik om me heen kijk, zie ik dat er goed en op een hoog niveau wordt getraind. Daar ben ik trots op”, zegt de manager.

Van Bergen neemt het woord ‘culthelden’ in de mond. Spelers van het vlaggenschip, die de jeugd inspireren. Door met ze te trainen bijvoorbeeld, zoals Kenrick Zondervan op de donderdagmiddag doet. “Dat natuurlijke enthousiasme werkt aanstekelijk.” Nikki Hulzebos gaf vorig jaar training aan de jeugd, zoals voormalig boegbeeld Bunnig nog altijd doet. “Het allerbelangrijkste is dat onze talenten een plezierige tijd beleven en de opleiding een functie heeft gehad. Het is niet voor iedereen weggelegd topsporter te zijn, maar als je hier weggaat en je houdt er een goede baan aan over, dan is het ook goed geweest.” Ton Grit is het ideale rolmodel. De voormalig jeugdspeler had het niet in zijn mars eredivisiespeler te worden, maar is inmiddels uitgegroeid tot een jonge en ambitieuze trainer.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Niet alleen qua resultaten, maar vooral qua inhoud ziet Van Bergen progressie binnen de opleiding. “Want beleid maak je niet op basis van incidenten, maar maak je structureel.” Als voorbeeld zijn er dit jaar voor het eerst videoanalyses geïntroduceerd. “We willen elk jaar een stapje vooruit kunnen doen, kwalitatief en organisatorisch.” Wel een meetpunt voor Van Bergen is het aantal vertegenwoordigingen in nationale jeugdselecties. ”Deze zomer zaten er zeventien van onze jeugdspelers bij het nationale team. Als dat er deze zomer twintig zijn, dan hebben we het goed gedaan.” Donderdagavond speelt het vlaggenschip in Groningen weer om de koppositie in de eredivisie tegen GasTerra Flames. Zondag om 15.00 uur start de laatste thuiswedstrijd voor de Kerst: Landstede Basketbal tegen Matrixx Magixx!

Tekst: Tim Berghuis

Basketbal, Landstede Hammers, Adriaan van Bergen, Landstede Sportcentrum, Basketball Academy Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws