Van Bergen: ‘Alle indicatoren staan op groen’

| 24-12-2018

Adriaan van Bergen kijkt terug op een goed 2018. Maar volgens de manager van Landstede Basketbal wordt 2019 een beter jaar! Van Bergen vertelt uitgebreid over de teleurstellende eindfase van het seizoen 2017-2018, zijn zomertrip met hoofdcoach Herman van den Belt naar Amerika, het aantrekken van Kevin Bleeker en Kaza Kajami-Keane én over de jeugdopleiding en de toekomst.

© André Rump

“Sportief gezien is het seizoen 2017-2018 natuurlijk teleurstellend geëindigd”, vertelt Adriaan van Bergen, die Landstede Basketbal in mei 2018 met liefst 0-4 onderuit ziet gaan tegen Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap. “De weg er naartoe verliep prima. Wij wisten dat wij zeven van de laatste acht competitiewedstrijden moesten winnen om in de reguliere competitie op de tweede plek te eindigen. Het lukte ons ook om zeven keer te winnen, maar vervolgens ging het in de halve finale-serie tegen Leiden mis. En nu bekijk ik het misschien met een gekleurde bril, maar eigenlijk vond ik ons in alle play-off wedstrijden beter.”

Dankzij de tweede plaats in de eindrangschikking start Landstede Basketbal met thuisvoordeel tegen nummer drie Leiden. Het eerste duel verloopt lange tijd op rolletjes voor de ploeg van coach Herman van den Belt. Halverwege is het verschil tien punten (46-36) in het voordeel van de Zwollenaren. “In de tweede thuiswedstrijd stonden wij bij rust zelfs met vijftien punten voor. Óók bij het ingaan van het laatste kwart. Maar toch gaven wij het nog weg. In mijn beleving maakte Leiden in elke wedstrijd van die serie in slechts vijf minuten het verschil”, stelt Van Bergen, voor wie de zomer van 2018 daardoor begint met een ingewikkelde puzzel.

Evaluatie
“Elk seizoen evalueren wij uitgebreid en dat hebben wij ook na de verloren serie tegen Zorg en Zekerheid Leiden gedaan. Een belangrijke conclusie was dat wij ons significant moesten verbeteren op de point guard-positie, want juist bij de finalisten Donar en Leiden maakten respectievelijk Brandyn Curry en Carrington Love het verschil”, aldus de Landstede Basketbal-manager, die in de zoektocht naar een geschikte point guard onder meer een rondreis maakt door Amerika. Samen met Herman van den Belt brengt hij een bezoek aan John Beilein (Michigan), Robby Bostain (Furman) en Mike Young (Wofford). In Las Vegas ziet het Landstede Basketbal-duo meerdere wedstrijden en treft oude bekenden als Josh Magette en Grant Gibbs.

“Die rondreis door Amerika was bijzonder inspirerend en zeer de moeite waard. Daar heb ik echt van genoten. En inhoudelijk is Herman ook flink geïnspireerd, waardoor wij nu dingen anders doen dan voorheen.” Bij terugkomst in Zwolle focust Adriaan van Bergen zich - samen met de coaches Herman van den Belt en Mark van Schutterhoef - vol op de samenstelling van het team voor het seizoen 2018-2019. “En wij hebben de lat voor onszelf hoog gelegd. Niemand mocht twijfelen. Alleen bij drie duimen omhoog gingen wij vol voor desbetreffende speler”, vertelt Van Bergen.

© André Rump

“De eerste ambitie van ons alle drie was om de Amerikaan Noah Dahlman terug te halen. Daarnaast stond een point guard hoog op het lijstje. En er moest een versterking komen ten opzichte van de vertrekkende Lenno Witteveen.” Met het aantrekken van Kevin Bleeker is de vervanger voor Lenno Witteveen snel binnen. “Wij hadden Kevin een jaar eerder al gesproken, maar kozen toen voor Ralf de Pagter”, zegt de manager, die het ziet zitten in de 2.08 meter lange Bleeker. “Hij heeft de potentie en laat het dit seizoen ook zien.” Na het contracteren van Bleeker wachten de heren in spanning op de krabbel van de geroutineerde Noah Dahlman. “Dat heeft wel een poosje geduurd, maar wij hadden het gevoel dat het ging lukken. En toen wij met hem rond waren, wilden wij zijn landgenoten Sherron Dorsey-Walker en Franko House er ook graag weer bij hebben.”

In diezelfde periode gaat de speurtocht naar een geschikte point guard verder. “Wij hebben in de zomer genoeg point guards gezien, maar er ging telkens wel een duimpje omlaag. En toen kwam Kaza Kajami-Keane in beeld. Voor hem gingen alle duimen omhoog, waardoor wij erin zijn gedoken”, zegt Van Bergen, die Van den Belt het eerste contact laat leggen met de Canadees international. Al snel wordt duidelijk dat er meer interesse vanuit Europa is voor Kajami-Keane. Het weerhoudt de Zwolse club er echter niet van om vol te blijven inzetten op de point guard. “Ik heb toen gebeld met Tyson Hinz, die op dezelfde school heeft gezeten als Kaza. En Tyson was heel duidelijk: ‘Die wil je erbij hebben Adriaan.’ Typisch een speler voor ons, zei hij.”

Tyson Hinz en Grant Gibbs
Naast het belletje met voormalig Landstede-speler Tyson Hinz legt Van Bergen een lijntje naar Grant Gibbs, eveneens oud-speler van Landstede Basketbal en tegenwoordig actief als assistent-coach in de G-League (development competitie van de NBA). “Kaza speelde het afgelopen seizoen voor Toronto 905 in de G-League, dus Grant had wel de nodige input voor ons. Bovendien is Grant bevriend met de coach van Toronto.” Het puzzelstukje lijkt goed te vallen voor Landstede Basketbal, maar ook Grant Gibbs laat weten dat er meer belangstelling is voor de van Carleton University afkomstige Canadees. Reden voor Van Bergen om Hinz te laten bellen met Kajami-Keane. En na dat telefonisch onderhoud kruipt de manager zelf in de telefoon. “Mijn eerste gesprek met Kaza verliep heel goed. Hij gaf eigenlijk al snel aan: ‘Ik ben er wel uit. Ik wil naar jullie toe.’ Dus vervolgens is alles in orde gemaakt.”

© André Rump

Anno december 2018 is duidelijk dat Kaza Kajami-Keane een grandioze speler is voor Landstede Basketbal. Hij ontpopt zich in de eerste maanden van zijn tijd in Zwolle zelfs tot één van de smaakmakers in de Dutch Basketball League. “Hij is inderdaad een prima speler én een prima teamgenoot. Dat is zichtbaar op het veld, want onze guards Nigel van Oostrum en Mike Schilder kunnen op Kaza terugvallen en dat maakt hen ook weer beter in vergelijking met vorig jaar.” In de lijn daarvan is Adriaan van Bergen content met de huidige inbreng van Sherron Dorsey-Walker en Franko House. “Ten opzichte van hun ‘rookie’-jaar zijn zij nu al zoveel verder. Er is geen sprake van aanpassingsproblemen. Zij gaan ons dit seizoen alleen maar beter maken.”

Volgens Van Bergen is Zwolle een prachtige omgeving voor basketballers uit landen als Amerika en Canada. “Dit voelt als thuiskomen, zei Franko afgelopen zomer bij zijn terugkeer in Zwolle. Dat geeft aan dat de randvoorwaarden goed voor elkaar zijn. En mede daardoor ziet de selectie er nu helemaal uit zoals we op voorhand hadden bedacht. Daar mogen wij best trots op zijn. Wij hebben uitgebreid de tijd genomen voor de evaluatie, daar een plaatje bij gemaakt en die vervolgens volledig ingevuld. Ook het bestuur heeft daar een belangrijke rol in gespeeld.”

Clubrecord
Landstede Basketbal start het seizoen 2018-2019 voortreffelijk, met maar liefst dertien overwinningen op rij. Een nieuw clubrecord! Pas op 13 december dient New Heroes de Zwolse formatie haar eerste nederlaag toe. In de resterende twee competitieduels van 2018 zegevieren de Zwollenaar opnieuw. En tussendoor plaatst Landstede Basketbal zich bovendien voor de kwartfinales van de strijd om de beker. “Er is hard gewerkt en het gaat zichtbaar beter dan vorig seizoen. Wij spelen attractiever, met meer spelplezier en tegelijkertijd resultaatgericht. Vorig seizoen was goed, dit is de overtreffende trap. Het biedt ons geen garanties voor de toekomst, maar alle indicatoren staan op groen”, stelt Adriaan van Bergen, die zelf als basketballiefhebber ook geniet van het spel van Landstede Basketbal. “We spelen goed basketbal, als een team en dat is prachtig om naar te kijken.”

© André Rump

Trots is Van Bergen eveneens op de jeugdopleiding van de eredivisieclub. “Kwalitatief beschikken wij over de beste coaches van Nederland. En als ik hier door de gang loop, dan hoor ik ze op hun kantoor regelmatig schaterlachen. Dus ze maken samen voldoende plezier. Dat vind ik belangrijk.” Reden tot lachen is er ook, want de prestaties van de Zwolse jeugdteams zijn goed. “Het landskampioenschap van het meidenteam U16 was dit jaar natuurlijk fantastisch. Drie jaar geleden zijn wij met die ploeg begonnen en dan nu al zo’n prestatie leveren. Dat is prima”, beweert Van Bergen, die in de zomer van 2018 Lea en Erica Romkes (twee speelsters uit de kampioensploeg) goed ziet presteren bij Oranje U16.

Naast de landstitel van VU16 weet het jongensteam MU20 de nationale beker te pakken. Belangrijk in die bekerfinale zijn onder meer Bart van Schaik en Jerom Oude Aarninkhof, twee talentvolle spelers die inmiddels deel uit maken van het eerste herenteam. “En Jerom is natuurlijk ook nog Europees kampioen geworden met Oranje U18 in de B-divisie”, zegt Van Bergen, die ziet dat de twee ‘jonkies’ zich goed ontwikkelen. “Bart en Jerom maken minuten. In de uitwedstrijd tegen Apollo bijvoorbeeld speelden zij respectievelijk zes en vijf minuten, maar in die elf minuten namen zij gezamenlijk zes schoten meer dan Lenno Witteveen in 21 minuten speeltijd voor Apollo. Niets ten nadele overigens van Lenno, want Lenno is mij dierbaar. Maar het is even om aan te geven dat deze jongens met lef en durf spelen.”

Professionaliseringsslag
Bart van Schaik en Jerom Oude Aarninkhof bewijzen dat de jeugdopleiding van Landstede Basketbal er goed voor staat. “Het allerbelangrijkste is dat wij de droom van onze spelers faciliteren. Ze willen allemaal graag belangrijke eredivisiespelers worden en kunnen op weg naar dat doel mooie stappen maken in Zwolle”, aldus de manager van Landstede Basketbal, die voor wat betreft de toekomst van de Dutch Basketball League (DBL) enigszins huiverig is. “Ik denk dat de DBL toe is aan een professionaliseringsslag. Ik ga regelmatig naar wedstrijden in andere Europese competities en het contrast is groot.”

© André Rump

In Nederland is er volgens Van Bergen geen sprake van een spannende en goed georganiseerde competitie. “De kloof met de top vier is te groot en na vijf speelrondes zijn er teams die vijf keer hebben gespeeld, maar ook clubs die slechts twee keer in actie zijn gekomen. Dat is niet te volgen. Daarnaast wordt er bijna nergens voor volle tribunes gespeeld. Het is nu aan de DBL om zelf te professionaliseren en clubs te helpen doelen te realiseren. Al vind ik dat de clubs zelf ook verantwoordelijkheden moeten nemen. Bij de meeste clubs wordt nu teveel gedaan door mensen die het ‘erbij’ doen. Voor die mensen zijn het nevenactiviteiten. Dat zegt niets over hun kwaliteiten, maar het helpt niet mee.”

Tot slot hoopt Adriaan van Bergen voor het jaar 2019 op goed basketbal, waar hij als liefhebber van kan genieten. “En mijn droom voor de toekomst blijft een spannende competitie, met onvoorspelbare wedstrijden in volle zalen en een competitie die breed wordt uitgedragen in de media”, stelt Van Bergen, die van mening is dat Landstede Basketbal een voorbeeldfunctie vervult. “Ik denk dat wij laten zien dat het kan. Als je kijkt waar wij vandaan komen en kijkt waar wij nu staan, dan hebben wij een enorme ontwikkeling doorgemaakt. En het einde is nog niet in zicht.”

Meer Kerstinterviews:
- Arne en Sarah-Lynn: Sportkoppel van 2018!
- Mieke van der Sloot is nog niet klaar bij Swol
- Nieuwe start voor Bas Tietema na zwaar jaar
- Hilarius en Van Noorden: ‘Tobias hoort bij ons’
- Lodeweges geniet, maar vergeet PEC niet
- Kirsten Wild: ‘Dit is mijn beste jaar ooit’

Basketbal, Landstede Hammers, Adriaan van Bergen, Kerstinterviews 2018

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws