Van Bergen: ‘2017 is een héél goed jaar’

| 24-12-2017

Voor Landstede Basketbal is en blijft het jaar 2017 speciaal. De Zwolse basketbaltrots wint met de supercup immers voor het eerst in de clubgeschiedenis een hoofdprijs. “Geweldig”, zegt Landstede Basketbal-manager Adriaan van Bergen met grote trots. “Hard werken loont. Deze prijs is mooi voor de complete organisatie. Niet alleen voor het team en de coaches, ook voor alle mensen er omheen.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

In het jaar 2016 grijpt de hoofdmacht van Landstede Basketbal nog net naast een hoofdprijs. De reguliere competitie wordt weliswaar voor het eerst als nummer één afgesloten, maar de prijzenkast blijft leeg. “Door onze prestaties in 2016 werd Herman van den Belt begin dit jaar op het SportGala Zwolle uitgeroepen tot sportcoach van het jaar. En de titel sportploeg van het jaar ging naar ons. Die erkenning is mooi en het geeft aan dat de mensen in de gemeente beseffen dat wij goed presteren”, vertelt Adriaan van Bergen, die van mening is dat de successen van Landstede Basketbal niet uit de lucht komen vallen. “Het is zeker geen toeval. Het is het gevolg van het beleid dat jarenlang consequent is doorgevoerd.” Een belangrijke pijler in het beleidsplan van Landstede Basketbal is de eigen jeugdopleiding, waar - in samenwerking met het Centre for Sports & Education - jonge basketballers worden klaargestoomd voor het grote werk.

Bekerfinales
In de lijn van de afgelopen jaren pakt de jeugdtak van Landstede Basketbal in 2017 twee grote prijzen. Zowel het U20-team als het U24-team wint in het laatste weekend van maart de nationale beker. In datzelfde weekend speelt het vlaggenschip van Landstede Basketbal de bekerfinale tegen Donar. In het Groningste MartiniPlaza komt de ploeg van coach Herman van den Belt als een komeet uit de startblokken. De Zwollenaren nemen een 0-10 voorsprong, maar moeten gaandeweg de partij hun meerdere erkennen. Het duel eindigt uiteindelijk in 78-58 in het voordeel van de Groningers. “Om finales te winnen, moet je eerst finales spelen”, zegt Van Bergen. “In de bekerfinale kenden wij een prima start, maar Donar raakte niet in de war en ging gewoon door met haar eigen spel. Dan zie je toch dat zij al meer ervaring hebben in het spelen van finales. Daarnaast beschikten zij met Chase Fieler en Lance Jeter over twee klasbakken, die duidelijk het verschil maakten.”

Na de verloren bekerfinale richt Landstede Basketbal zich volledig op de strijd om de landstitel. Daarin treft de Zwolse ploeg in de halve finale van de play-offs Zorg en Zekerheid Leiden. “Dat was een mooie serie met twee aan elkaar gewaagde ploegen. Daar zat alles in. De wedstrijden werden goed bezocht en waren sfeervol. De kwaliteit van het basketbal was niet altijd hoogstaand, maar het was geweldig om naar te kijken. Wat dat betreft verdient Leiden een compliment. Met Rogier Jansen en Jessey Voorn hadden zij twee spelers in huis die erg op dreef waren. Al denk ik dat wij in wedstrijd zeven met goed teambasketbal het verschil hebben gemaakt”, aldus Adriaan van Bergen, die heilig gelooft in teambasketbal. “Dat is onze kracht. Maar helaas was Donar het afgelopen seizoen in de finale-serie beter. Zij namen ons serieus en speelden hun beste spel in de finale. Daarvoor verdienen zij alle credits. De uitslag doet misschien anders vermoeden, maar voor mijn gevoel waren wij dichterbij de landstitel dan wijzelf dachten.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Tol betalen Voor het spelen van twee finales betaalt Landstede Basketbal in de zomer van 2017 de tol. “Klopt. Al hebben wij weldegelijk geprobeerd een aantal spelers voor de ploeg te behouden, maar om uiteenlopende redenen is dat niet gelukt. Gelukkig is de Nederlandse kern wel intact gebleven, want wat dat betreft is eigenlijk alleen Nick Oudendag vertrokken en daar hebben wij Ralf de Pagter voor teruggehaald.” Naast De Pagter strikt Landstede Basketbal in de zomer ook de Amerikanen Noah Dahlman, Sherron Dorsey-Walker, Jordan Gregory en Franko House. Tot tevredenheid van Van Bergen, die tevens blij is met de ontwikkeling van een grote groep jeugdspelers. “Wij worden elk jaar verrast door spelers die opstaan. Bart van Schaik, Jerom Oude Aarninkhof en Jonas Visser zijn talentvolle spelers die op de deur kloppen, maar ook in het huidige U16-team zitten alweer spelers met potentie.”


Aan manager Andriaan van Bergen de taak om de talenten aan boord te houden. “Dat is de uitdaging. Wij moeten deze jongens een omgeving bieden waarin zij blijven groeien”, vertelt de basketbalmanager, die aan de andere kant nu blij is voor de zelf opgeleide Jaouad Darib. “Hij speelt sinds kort op het hoogste niveau in Marokko. Dat gun ik hem van harte. Zijn ontwikkeling stagneerde en hij heeft er bewust voor gekozen om in een hele andere omgeving te gaan spelen. Dat is gelukt.” Volgens Van Bergen wordt nog wel eens onderschat wat er nodig is om in de top van Nederland te spelen. “In het verleden speelden wij nooit om de bovenste plaatsen, waardoor het relatief makkelijker was om als jeugdspeler de stap naar de senioren te maken. Dat is nu een ander verhaal. Als je het mij vraagt, ligt er op dat vlak ook een grote verantwoordelijkheid bij de spelers zelf.”


Emotioneel Door de nodige wisselingen in de selectie daalt in de zomer van 2017 de gemiddelde leeftijd van de Zwolse eredivisieploeg naar 23 jaar en een beetje. “Dat is behoorlijk jong. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Donar, waar de gemiddelde leeftijd zo rond de 27 jaar ligt.” Desondanks weet Landstede Basketbal begin oktober - ten koste van datzelfde Donar én in Groningen - de supercup te veroveren. “Dat was geweldig. Gaandeweg die wedstrijd merkte ik dat ik emotioneel werd. Ik zag aan ons spel en het gedrag van de spelers dat we gingen winnen. Wij stonden goed te verdedigen. Er kwam op een gegeven moment zand in de motor van Donar. En Noah Dahlman maakte gehakt van Koenis en Pasalic. Ik voelde het aankomen. Dat vond ik mooi”, zegt Adriaan van Bergen.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Na afloop van de strijd om de supercup stapt - Groninger - Van Bergen in de auto om in Zwolle nog een half uurtje na te genieten. “Natuurlijk was de ontlading groot, want dit is onze eerste prijs in de geschiedenis van de club. Ik heb diep in de nacht de gehele wedstrijd thuis op de bank nog een keer bekeken. Met een stuk minder spanning in mijn lijf welteverstaan, want ik wist immers hoe het af ging lopen”, grapt de Landstede-manager, die van mening is dat de Zwolse club de hoofdprijs dubbel en dwars verdient. “Wij hebben recht op deze prijs, want er is gewoon jarenlang hard voor gewerkt”, aldus Van Bergen, die ook na het winnen van de supercup strijdvaardig blijft. “Het doel blijft altijd om kampioen van Nederland te worden. “Wij mogen geen genoegen nemen met hetgeen wij nu doen, want dat is niet genoeg voor de titel. Pas als wij de landstitel hebben, spreek ik van een excellent jaar!”

Kerstinterviews Sportief Zwolle
- Boer: ‘Laatste half jaar groot hoogtepunt’
- Sportief videoportret van Kim Robitaille
- ‘Storicanen moeten Storicanen blijven’

Basketbal, Landstede Hammers, Adriaan van Bergen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws