Van Beek en Mulder Europees kampioen

| 05-01-2018

Lotte van Beek en Ronald Mulder zijn vrijdag in het Russische Kolomna Europees kampioen geworden. Op de 1.500 meter van het eerste EK afstanden dook Van Beek als enige schaatsster onder de 1.56,00. De 26-jarige Zwolse won het goud in 1.55,52. Eerder op de dag sleepte Ronald Mulder de Europese titel op de 500 meter in de wacht. Hij zegevierde in een tijd van 34,80 seconden.

“Aan het einde kon ik nog gewoon doorrijden, het leek wel alsof ik een extra versnelling had”, reageert een dolblije Lotte van Beek voor de camera van de NOS. Net als vorige week op het OKT, waar ze een startbewijs veroverde voor de Olympische 1.500 meter, reed Van Beek een ijzersterke slotronde (30,4). “Die laatste ronde is wel een beetje mijn ding. Het waren mooie, rake klappen tot het einde.” De Zwolse kampte de afgelopen jaren met blessures (waaronder een gescheurde kruisband) en ziekte (Pfeiffer). “Het was echt een lastige periode, dus ik ben zo blij hiermee. Het is echt een heel mooie opsteker voor dit seizoen.”

Net als Lotte van Beek was uiteraard ook Ronald Mulder blij met zijn Europese titel. “Dit voelt wel heel lekker, want internationaal heb ik nog nooit goud gewonnen”, zegt de 31-jarige Zwollenaar. Op weg naar de Olympische Spelen in Pyeongchang was Mulder vrijdag sneller dan Mika Poutala uit Finland en de Rus Pavel Koelizjnikov. “Ik ben blij dat ik heb gewonnen, deze jongens zijn hartstikke goed. Natuurlijk zijn de Spelen het belangrijkste, maar dit is heel mooi.” Met nog iets meer dan een maand voor de Spelen, lijkt Mulder een goede basis te hebben voor een Olympische medaille. “Dit is een bevestiging voor mijzelf. Alles wat ik kan pakken voor de Spelen is mooi meegenomen.”

Broer Michel Mulder eindigde vrijdag op de 500 meter op de zevende plaats (35,23). “Ik voelde me best wel goed, maar deze tijd valt wel tegen”, vertelt hij na afloop. “Ik kwam heel dicht bij mijn tegenstander, want ik raakte hem bijna. Daarom kon ik even niets en moest ik wachten op de bocht.” De regerend Olympisch kampioen op de 500 meter greep vorige week naast een startbewijs voor Pyeongchang. “Het is lastig, want vorige week reed ik wel een betere tijd. Jammer dat het niet is gelukt, maar dit neem ik mee. Volgende keer ga ik het weer proberen.”

Schaatsen, Ronald Mulder, Lotte van Beek, Michel Mulder

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws