Van Amsterdam verrast vriend en vijand

| 10-06-2018

Door zijn zege ‘zeer verrassend’ te noemen, doe je zijn prestatie tekort. Want het feit dat huis-tuin-en-keukenschaker Mark van Amsterdam (30) uit Zwolle zondag uit het niets de zevende editie van het prestigieuze Nieuwleusen Open schaaktoernooi op zijn naam schrijft, mag namelijk met recht een wonder heten. De wiskundeleraar wint al zijn partijen en speelt alleen gelijk tegen Bas Prins, de nummer vijf van het toernooi.

Ook voor Van Amsterdam zelf komt de zege als een complete verrassing. “Op het Boertjes WOOD toernooi in Balkbrug na, is het Nieuwleusen Open toch wel hét schaakevenement in Overijssel, met elke keer weer een ijzersterk deelnemersveld”, stelt de winnaar. Bij de vorige editie, in de herfst van 2017, ging Van Amsterdam met nul punten weer naar huis. “Je mag best weten dat ik daar heel teleurgesteld over was. Sindsdien heb ik met name mijn openingsrepertoire uitgebreid en dat heeft geholpen. Ondanks dat vind ik het nog steeds bijzonder dat ik de beker mee naar huis neem.”

Het Nieuwleusen Open schaaktoernooi trekt schakers uit het hele land en wordt elk jaar in zowel de lente als de herfst gehouden. Of Van Amsterdam in de herfst van 2018 weer de beker mee naar Zwolle gaat nemen is nog maar de vraag. “Winnen is één ding, prolongeren is toch echt wat anders.”

Schaken

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws