Trainers zijn eensgezind: ‘Een prima plan’

| 22-11-2016

De KNVB heeft plannen om vanaf het seizoen 2017-2018 het voetbaljaar pas na de zomervakantie te laten beginnen. Vanaf januari gaat de voetbalbond het land in om deze optie voor te leggen aan de verenigingen. In Zwolle zijn de trainers, in dit geval Arno Hoekstra, Stephan Rahantoknam, Chris Sorries en Joram Hendriks, louter positief.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

“Het lijkt mij geen verkeerd plan, want het zorgt ervoor dat de spelers veel minder gaan missen”, zegt Berkum-coach Arno Hoekstra. Hij gokt ook op een positief medisch effect. “Je kunt dan de periodisering beter voor elkaar maken. Nu hebben wij een cyclus van vijf weken gedraaid, terwijl zes ideaal is. Ik denk dat het uiteindelijk voor minder blessureleed zorgt en daarbij is het voor de regio Zwolle ook het uitstekende moment. De zomervakantie begint in 2017 pas in juli, waardoor de spelers in de oude situatie een weekje vakantie hebben. Er zullen ongetwijfeld ook nadelen zijn, maar die moeten we maar ontdekken. Ik ben positief.”

Ook Dieze West-trainer Stephan Rahantoknam ziet voorlopig alleen nog maar voordelen. Hij is dit seizoen voor het eerst trainer van een hoofdklasser en moest aardige capriolen uithalen om zijn ploeg fit aan de start te krijgen. “We begonnen al op 21 augustus, terwijl de eersteklassers en lager twee weken later begonnen. Daardoor moesten we de voorbereiding in twee keer drie weken afwerken. Dat had ik nog nooit meegemaakt”, zegt Rahantoknam, die daarom ook blij is met het voorstel van de KNVB. “Het wordt al langer geroepen in voetballand en ik ben er ook zeker positief over. Het is goed voor de voorbereiding en met mooi weer zorgt het ook voor meer publiek. Dat zijn de voordelen die bij mij als eerste naar boven kwamen. Een prima plan.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Joram Hendriks van SVI heeft de blik op de korte termijn en ziet dan vooral de eerstvolgende zomerstop. “Wat dat betreft komt het goed uit, want ik begreep dat de regio Zwolle laat aan de beurt is. Als ik puur naar onszelf kijk, dan is het heel erg prettig. Het is niet ideaal om een gebroken voorbereiding te draaien. Aan één stuk door, met de totale selectie, dat is toch leuker.” Chris Sorries, eindverantwoordelijke bij HFC Storica, kan het allemaal alleen maar onderschrijven. “Ik ben er een groot voorstander van. De jongens gaan vaak laat op vakantie en dit geeft meer ruimte. Als ze nu maar niet nog later op vakantie gaan…”

VV Berkum, Voetbal, SVI, Dieze West, HFC Storica, Joram Hendriks, Stephan Rahantoknam, Arno Hoekstra, Chris Sorries

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws