Tourspel: Oud-winnaars aan het woord

| 2 Maanden geleden.

Het aftellen naar de start van de - uitgestelde - Tour de France van 2020 is begonnen. Over slechts tien nachtjes slapen barst het spektakel los én daarmee ook de elfde editie van het Sportief Zwolle Tourspel. De grote vraag die veel wielerliefhebbers momenteel echter bezighoudt is: Wie verschijnen er aan de start in het Franse Nice? Nou, de oud-winnaars Chris Froome en Geraint Thomas in ieder geval niet!

© A.S.O./ Alex Broadway

In de (definitieve) Tour-selectie van Ineos Grenadiers ontbreken de namen van Chris Froome en Geraint Thomas, waardoor Egan Bernal als enige uitgesproken kopman overblijft bij de Britse ploeg. Al mag ook Giro-winnaar Richard Carapaz namens Ineos voor de gele trui strijden. Het leek er lange tijd op dat Ineos Grenadiers met drie kopmannen (Bernal, Froome en Thomas) naar de Tour zou gaan. Ze deden vorige week ook alle drie mee aan het Critérium du Dauphiné, maar de Britse ploeg kiest toch alleen voor Bernal. De 35-jarige Froome mag zich gaan richten op de Vuelta a España. En voor de één jaar jongere Thomas wordt de Giro d’Italia het hoofddoel van 2020.

“De afgelopen jaren wist je altijd wel zeker dat een renner van de Britse formatie de Tour de France zou gaan winnen, maar ik ben nu erg benieuwd wie er eerste gaat worden.” Het zijn de woorden van Henk Bouwers, winnaar van het Sportief Zwolle Tourspel in 2013. “Er komt eindelijk weer tegenstand voor Ineos. Waarschijnlijk gaat de strijd om het geel tussen Egan Bernal en Primož Roglič, maar door alle valpartijen tijdens de Dauphiné weet je nu niet meer hoe fit de favoriete renners écht zijn. Roglič blijft voor mij favoriet. Bernal wordt tweede, gevolgd door Tadej Pogačar”, aldus Bouwers, die ook nog wel het nodige vuurwerk verwacht van Tom Dumoulin. “Hij wordt steeds beter. Ik reken op een getergde Dumoulin en een plek bij de eerste vijf.”

© A.S.O./ Alex Broadway

Rutger van Vugt, de winnaar van het Sportief Zwolle Tourspel in 2018, ziet Tom Dumoulin zelfs op het podium eindigen. Samen met Roglič en Bernal. “Er wordt sinds de herstart van het seizoen vrij agressief gekoerst door de toppers. Ze proberen elkaar allemaal te imponeren”, stelt Van Vugt. “De belangen in de Tour zijn echter altijd zo groot dat de angst om te verliezen vaak regeert. Ik verwacht dan ook een Tour zoals voorgaande jaren. Dat er veel naar elkaar wordt gekeken, dat er gecontroleerd wordt gereden en dat de aanvallers genoeg kansen krijgen.” Al krijgen we door de ‘ongebruikelijke’ voorbereiding en het geringe aantal gemaakte koerskilometers - volgens Van Vugt - ook te maken met de nodige verrassingen. “Zeker. En er gaan renners van naam door het ijs zakken.”

Arnoud Beldman, winnaar van de tweede editie van het Sportief Zwolle Tourspel (2011), denkt dat de renners van Ineos en Jumbo-Visma te veel naar elkaar gaan kijken. “Daarvan profiteren anderen”, beweert Beldman. “De Colombianen hebben denk ik het meeste profijt gehad van de lockdown, doordat ze op hoogte konden trainen. Ik voorspel dan ook een Zuid-Amerikaans podium, met Miguel Ángel López op één, Egan Bernal op twee en Nairo Quintana op de derde plaats. López gaat echt verrassen. Zijn Astana-ploeg wordt in mijn ogen zeer onderschat. Daarnaast reken ik op Giacomo Nizzolo. Hij was onlangs de enige echte sprinter - naast Peter Sagan - die de Poggio over kwam in de eerste groep.”

© A.S.O./ Alex Broadway

Als je het aan Rutger van Vugt vraagt, dan is Guillaume Martin een renner om in de gaten te houden. “Hij werd vorig jaar twaalfde en maakt momenteel opnieuw een goede indruk. Verder verwacht ik veel van Tadej Pogačar, maar dat mag je misschien geen verrassing meer noemen”, zegt de winnaar van het Tourspel van 2018, die voor wat betreft Guillaume Martin bijval krijgt van Henk Bouwers. “Ja, Martin van Cofidis en Daniel Felipe Martínez van EF Pro Cycling kunnen misschien verrassen. Zij waren toch wel de verrassingen tijdens de Dauphiné. En ik verwacht veel van Pavel Sivakov, maar die zal ook moeten werken voor Bernal”, vertelt Bouwers.

Nederlanders
Tot slot zijn de drie oud-winnaars van het Tourspel positief gestemd over de kansen van de Nederlanders in de Tour. “Wat de Nederlanders betreft ga ik er vanuit dat we Bauke Mollema veel in beeld zien, Wout Poels zijn rit uitkiest en een etappezege boekt en Steven Kruijswijk top tien rijdt”, aldus Arnoud Beldman. “Kruijswijk doet misschien niet eens mee”, vreest Henk Bouwers. “Mollema verwacht ik ook wel in de top tien van het algemeen klassement. En Cees Bol zal af en toe meedoen in de sprint, maar ik denk niet dat hij in de sprint wint van Caleb Ewan of Sam Bennett.” En Rutger van Vugt denkt dat de Nederlanders van Jumbo-Visma het stiekem wel prima vinden dat Roglič op dit moment alle aandacht naar zich toetrekt. “Ook Mollema maakt een goede indruk, maar ik betwijfel of hij voor het algemeen klassement gaat.”

© A.S.O./ Alex Broadway
Tourspel

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws