Tourspel: ‘Lastig om favoriet aan te wijzen’

| 01-07-2019

Sportief Zwolle organiseert voor het tiende jaar op rij het Sportief Zwolle Tourspel. Rond de komende editie van het Tourspel worden er meerdere Zwolse deelnemers gevolgd en Bas Tietema is er daar één van. De renner van De IJsselstreek blikt vooruit op de komende Ronde van Frankrijk. “Het is echt lastig om dit jaar een uitgesproken favoriet aan te wijzen”, vindt hij.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Tietema en de racefiets, ze zijn al jaren onafscheidelijk. De 24-jarige Zwollenaar reed voor de opleidingsploeg van BMC, maakte deel uit van het Ierse An Post, en was actief voor BEAT Cycling Club. Inmiddels heeft hij het profwielrennen vaarwel gezegd en draagt hij het tricot van wielervereniging De IJsselstreek, uitkomend in de Topcompetitie. Het fietsen combineert hij met allerlei werkzaamheden. Zi is onder meer ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport. Rond de Tour de France gaat hij een eigen serie op YouTube maken, genaamd ‘Tour de Tietema’. Daarvoor reist hij iedere dag achter de Tour aan en voert hij opdrachten van kijkers uit.

De Zwollenaar hoopt op die manier vermaak te bieden. “Als je naar de Tour kijkt, dan gaat het rond de koers vooral om nabeschouwen en analyseren. Ik denk dat er meer amusement uit te halen is en dat wil ik graag bieden. De serie bestaat uit opdrachten en challenges die kijkers bedenken en inzenden. Denk bijvoorbeeld aan het beklimmen van een berg op een stadsfiets. We doen het allemaal zonder accreditatie”, vertelt Tietema, die samen met een cameraman en een producer op pad gaat. Iedere dag om 9.00 uur verschijnt er een aflevering op YouTube. “Het is mooi om dit zelfstandig te doen. Veel mensen denken dat het zonder accreditatie niet mogelijk is. Het is spannend, maar ik heb er vertrouwen in. Het concept staat goed.”

‘Ineos hartstikke sterk’
Voor wat betreft het Sportief Zwolle Tourspel 2019 is Tietema al vaker van de partij geweest. “Ik heb nog nooit gewonnen, maar ben wel een paar keer in de buurt van de prijzen geëindigd. Ik vind het mooi om uit renners te kiezen die net onder de toppers zitten. Daarmee kun je het verschil maken”, stelt Tietema, die daarom kiest voor bijvoorbeeld de Italiaan Andrea Pasqualon. “Die sprint altijd mee tussen plaats vijf en vijftien en is relatief goedkoop. Daar kun je goedkope punten mee scoren, denk ik. Van Peter Sagan verwacht ik dat hij er gewoon weer staat en ook Wout van Aert heb ik geselecteerd.”

Het voorspellen van de winnaar van de Tour de France 2019 durft Tietema bijna niet. Ook omdat Chris Froome is weggevallen vanwege een zware valpartij. “Toch is Ineos nog steeds hartstikke sterk en gaat ongetwijfeld de koers controleren. Het is nu wel iets meer open, dat klopt. Als ik dan toch iemand moet noemen, zeg ik Egan Bernal. Maar ook Jakob Fuglsang is op dit moment echt hartstikke sterk. Het is lastig te voorspellen.”

Ook meedoen aan het Sportief Zwolle Tourspel 2019? Ga dan snel naar tour.sportiefzwolle.nl. Deelname is gratis en inschrijven is nog mogelijk tot zaterdag 6 juli 10.00 uur!

Tourspel, Bas Tietema, Sportief Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws

Deel deze pagina: