Tour: Thomas maakt 29 ploegleiders blij

| 01-07-2017

Geraint Thomas heeft zaterdag - tot grote tevredenheid van 29 ploegleiders in het Sportief Zwolle Tourspel 2017 - de eerste gele trui in editie 104 van de Tour de France gewonnen. Thomas (Sky) won de tijdrit over de spekgladde straten in Düsseldorf voor Stefan Küng. De Brit was vijf seconden sneller dan de Zwitser van BMC. De grote verliezer van de dag was Alejandro Valverde. Tot grote spijt van maar liefst 151 ploegleiders gleed de Spanjaard onderuit in een bocht en schoot de hekken in.

Valverde moest na zijn val naar het ziekenhuis worden afgevoerd en zal niet verder fietsen in de Ronde van Frankrijk. Ook Ion Izagirre ging onderuit en verlaat de ronde. Het bleef zaterdag niet bij die valpartijen, want er gingen bijvoorbeeld ook drie Lotto-Jumbo-renners onderuit: favoriet Primoz Roglic, George Bennett en sprinter Dylan Groenewegen. Jos van Emden mikte op een podiumplaats. Hij bleef wel overeind, maar kwam niet verder dan de zevende plaats op vijftien seconden van Thomas. Zijn ploeggenoten Robert Gesink en Timo Roosen deden het prima met respectievelijk een 22ste en een 26ste plaats. Bauke Mollema, die als knecht van Alberto Contador zal fungeren, deed het relatief rustig aan en werd 132ste in de uitslag op 1.18 van Thomas.

Vooraf werd er veel gespeculeerd over de vorm van Chris Froome, maar de drievoudig Tourwinnaar sloeg op de eerste dag al een groot gat met zijn concurrentie. Zo bleek de Brit ruim een halve minuut sneller dan andere kanshebbers, zoals Nairo Quintana, Richie Porte, Alberto Contador, Romain Bardet en Fabio Aru.

Wielrennen, Tourspel

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws