Topvolleybal Zwolle tussen hoop en vrees

| 25-02-2019

Coníche Topvolleybal Zwolle leeft de aankomende weken tussen hoop en vrees. Op het veld vecht de ploeg in de degradatiepoule om lijfsbehoud op het hoogste niveau, maar ook in de bestuurskamer wachten er spannende tijden. Het huidige bestuur legt haar taken neer, terwijl er ook zorgen zijn om de financiële positie van het team.

© Jan Burgman Fotografie

De ploeg heeft zich de afgelopen weken vooral gericht op de play-downs, waarin het vege lijf moet worden gered. In een poule met SSS en VoCASA moet Zwolle van de laatste positie geraken om eredivisionist te blijven en donderdag wacht eerst SSS. “We zijn terecht laatste geworden, maar de laatste weken hebben we echt progressie geboekt. Ik kijk er dan ook met vertrouwen naar uit”, zegt aanvoerder Jelle Hilarius, die wel weet dat SSS zich heeft versterkt met drie oud-spelers uit de eredivisie. “Dat kan lastig worden, maar je moet afwachten of het invloed heeft. Die gasten hebben ook een tijd niets gedaan. Tegen VoCASA hebben we twee keer goed meegedaan, dus daar is wat mogelijk.”

Mocht Topvolleybal Zwolle het voor elkaar krijgen om op sportieve gronden in de eredivisie te blijven, dan is het nog maar de vraag of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. De Zwolse ploeg kampt namelijk met bestuurlijke en financiële problemen, waarbij er vooral op bestuurlijk vlak gerust van een crisis mag worden gesproken. Voorzitter Gert van Driel stopt, penningmeester Jan-Willem het Lam legt zijn taken neer en dat geldt ook voor Hilarius zelf, die actief was als secretaris. Als er geen vervangers komen, is het einde nabij. “Ik merkte dat deze taken weerslag hadden op mijn spel op het veld. Besturen kan ik altijd nog doen, maar spelen niet meer. Het lichaam houdt een keer op. Daarom mijn keuze”, legt Hilarius uit.

© Jan Burgman Fotografie

Samenwerking met Regio Zwolle Volleybal?
Er moeten dus nieuwe bestuursleden komen en inmiddels zijn er wat mensen die opstaan. De vacatures zijn nog niet ingevuld, maar wel zijn er wat ideeën op tafel gebracht. Zo wordt er gesproken om het bestuurlijke deel bij Regio Zwolle Volleybal onder te brengen. “Dat zou ik een optie vinden. In het verleden is dat niet gelukt, omdat beide teams het op het veld nogal anders doen en er verschillend in staan. Maar als er duidelijke afspraken worden gemaakt, dan zie ik daar wel iets in. Er moet in ieder geval snel iets gebeuren, dat is zeker”, stelt Hilarius.

De club heeft de licentie voor het volgende seizoen wel aangevraagd, om op dat vlak in ieder geval helderheid te hebben. Hilarius wil in ieder geval niet op een lager niveau spelen, dus bij degradatie lijkt de initiatiefnemer de ploeg te gaan verlaten. “Zwolle is mijn stad en de laatste jaren heb ik me ingezet voor eredivisievolleybal in Zwolle, dus het liefst blijf ik hier spelen. Ik ben alleen nog niet toe aan de topdivisie, want op het veld gaat het nog te lekker. Ik wil hoe dan ook nog shinen als volleyballer”, lacht de Zwollenaar, die denkt dat zijn ploeg geen last heeft van de onrust. Dat zal de aankomende vier weken moeten blijken, als Topvolleybal Zwolle strijdt tegen degradatie. Het wordt hoe dan ook een spannende periode.

Volleybal, Jelle Hilarius, Topvolleybal Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws