Tiller en Yoho: ‘Gekomen om te winnen’

| 01-10-2016

Voor Landstede Basketbal kan het aftellen beginnen. De maand oktober is aangebroken en dat betekent dat de competitiestart niet lang meer op zich laat wachten. Voor de ploeg van coach Herman van den Belt start het nieuwe seizoen op zondag 9 oktober met een thuisduel tegen Apollo Amsterdam. De Landstede-coach heeft dan de beschikking over twee JT’s.

Met J.T. Tiller en J.T. Yoho herbergt de Zwolse dit seizoen twee JT’s. De voornaam van oudgediende J.T. Tiller is geen publiek geheim, maar niemand spreekt deze uit. “Ik was ongeveer een jaar of tien, toen mijn leraar J.T. tegen mij begon te zeggen. Er was nog iemand met dezelfde voornaam en zo kon hij ons onderscheiden. Sindsdien heet ik J.T.” Nieuwkomer J.T. Yoho besloot al in een eerder stadium zijn voornaam aan te passen. “Ik heb er zelf voor gekozen om alleen mijn initialen te gebruiken. Het leek wel of iedereen in mijn omgeving dezelfde voornaam had. Acht jaar was ik toen”, aldus de forward van Landstede Basketbal.

Beide Amerikanen kwamen eind augustus op dezelfde dag in Nederland aan. Toen ze plaatsnamen in de auto, begon Tiller al met het mentoren van zijn jongere naamgenoot. Voor Yoho is alles nog nieuw. “Ik neem nu van alles in me op. De nieuwe spelsystemen, de nieuwe regels, de cultuur. Nu had ik al wat gehoord van Steve McWhorter, die hier het afgelopen seizoen speelde. Wat is Nederland vlak zeg en wat zijn er veel fietsen.” Tiller glimlacht minzaam. “Ik heb hem geholpen met de tv en zo. Binnen het veld praat ik veel. Ik ben een leider en dat wordt nu nog meer van mij verwacht. In het veld ben ik het verlengstuk van de coach.” Naast overeenkomsten zijn er ook veel verschillen. “De enige fiets waar ik op plaatsneem, is een motorfiets. Laat hem maar fietsen”, vertelt Tiller lachend.

Routinier Tiller is een echte guard en strooit direct met passes op de training. Yoho lijkt weer zo’n multifunctionele speler. “Ik kan goed uit de voeten op de 3 en 4 positie. Ik doe gewoon wat nodig is om te winnen.” Beide spelers schieten met scherp. Yoho knalt vrijwel alles raak buiten de driepuntlijn en Tiller schiet de beslissende driepunter binnen. Na wat high fives staan beiden vergenoegd te kijken hoe hun teamgenoten push ups uitvoeren. Ook op de training moet worden gewonnen. Bloedserieus leggen beiden uit hoe een team gesmeed wordt in de voorbereiding. “In de aanval moeten we elkaars lichaamstaal leren kennen. In de verdediging moeten we leren hoe we denken. Daarom praten we daar ook zoveel.” Er wordt geknikt en beaamd. In de slotwoorden komt weer een verschil naar voren tussen beiden. Tiller besluit met: “Happy to be back in Zwolle again.” Dat kan Yoho nog niet zeggen…

Basketbal, Landstede Basketbal, J.T. Tiller, J.T. Yoho

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws