Tietema: ‘Roubaix was een mooie ervaring’

| 03-06-2014

Bas Tietema is afgelopen weekend op een fraaie derde plaats geëindigd in Parijs-Roubaix voor beloften. De 19-jarige Zwollenaar maakte deel uit van een kopgroep van drie, maar zag uiteindelijk dat landgenoot Mike Teunissen met de zege aan de haal ging. Tot teleurstelling leidde dit echter niet, want Tietema was na afloop uitermate tevreden. “Ik ben eerstejaars belofte. Als je dan als derde eindigt, biedt dat voldoende perspectief.”

Parijs-Roubaix voor profs gaat over ruim 250 kilometer, maar het peloton beloften reed afgelopen weekend een koers over 190 kilometer. De bekende kasseienstroken werden allemaal bedwongen, alleen de vlakke aanloop was een stuk korter. Tietema zag dat het peloton in het eerste uur een gemiddelde van om en nabij de 45 kilometer per uur haalde, waarna een groep van zestien een vluchtpoging ondernam. “En daar zat ik bij. Het was een hele sterke groep en we liepen uit naar een maximale voorsprong van vier minuten en twintig seconden”, zegt Tietema. Naarmate de koers vorderde, werd de groep uitgedund. Tietema en ploeggenoot Tyler Williams kregen uiteindelijk Mike Teunissen mee, die uitkomt voor het Rabobank Development Team.

De drie probeerden zo lang mogelijk bij elkaar te blijven, maar op dertig kilometer van de meet beproefde Teunissen zijn geluk. En met succes, want de renner werd niet meer achterhaald. “Hij was ook de sterkste”, zegt een realistische Tietema. “Mike demarreerde en ik reed vervolgens lek. Daardoor werd het gat wel erg groot en zat er voor mij niet meer in dan een derde plaats.” De Zwollenaar deed het goed, maar genoot ook van de koers. Niet alleen reed hij voor het eerst als belofte over de bekende kasseienstroken, ook kwam hij als derde aan in het bekende velodroom van Roubaix. “Dat is natuurlijk een hele mooie ervaring. Hopelijk keer ik nog eens terug om te winnen.”

Tietema in nationale selectie
De goede prestatie in Parijs-Roubaix is het vervolg op een al even goed seizoen. Tietema won onder andere de Ronde van Oploo en de Grote Prijs RWC Ahoy, terwijl hij ook goed presteerde in de Ster van Zwolle. Die prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven, want aankomende zaterdag maakt hij deel uit van het profpeloton. In de Ronde van Zeeland rijdt hij onder de vlag van de nationale ploeg. “Dan rij ik onder andere met Pieter Weening, hij doet ook mee.” Na die koers gaat Tietema ook nog op voor een meerdaagse wedstrijd in de Verenigde Staten. “Daar rijden we twee tijdritten, dus dat spreekt me enorm aan. Hopelijk kan ik daar een gooi doen naar de zege in het jongerenklassement.”

Wielrennen, Bas Tietema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws