Tietema: ‘Kan bijna duidelijkheid geven’

| 16-10-2017

Een weekendje Amsterdam, het avontuur opzoeken in Moskou, wielrenner Bas Tietema geniet volop van zijn vakantie. Helemaal op zijn lauweren rusten kan hij alleen niet, want de Zwollenaar zoekt nog een onderkomen voor volgend jaar. An Post, zijn huidige ploeg, valt uiteen en dus is Tietema in gesprek met andere teams. “Ik kan bijna duidelijkheid geven”, zegt hij.

Het kwam voor Tietema zo'n beetje als donderslag bij heldere hemel. Zo op de helft van het afgelopen wielerseizoen kreeg de wielrenner te horen dat de hoofdsponsor van zijn ploeg er de brui aan gaf en dus kwam het voortbestaan van het team op de tocht te staan. De focus ging dan ook al snel op het zoeken naar een nieuwe geldschieter, terwijl het koersen ongeveer op het tweede plan kwam te staan. “We stopten ook al vroeg met het rijden van wedstrijden. De aandacht ging meer uit naar het vinden van een nieuwe sponsor en dat vond ik wel jammer”, zegt Tietema, die nog altijd geen positief nieuws ontving. Een nieuwe hoofdsponsor is er niet en dus lijkt het verblijf van de Zwollenaar bij An Post niet langer te duren dan een jaar.

Tietema is druk in de weer om voor het komende seizoen een nieuwe ploeg te vinden. Er zijn gesprekken, ook met goede continentale teams, maar tot dusver is er nog geen witte rook. “Het is allemaal heel positief, maar het nieuws rond Cannondale hielp niet mee. Daar kwamen ook renners op straat te staan. Uiteindelijk vind ik het dan wel jammer dat ik helemaal niets meer hoor. De ploegen bepalen natuurlijk wie ze willen, maar in sommige gevallen lieten ze niets meer weten. Het is hun goed recht om voor een ander te kiezen, maar laat dan nog wel even wat horen. Dat is me wel tegengevallen”, vertelt Tietema, die hoopt om zo snel mogelijk met nieuws te komen. “Ik ben in een ver stadium, maar het is nog niet rond. Het ziet er wel positief uit.”

Wisselvallig seizoen
Het afgelopen seizoen verliep voor Tietema wisselvallig. Er waren goede prestaties in de Tour de Alsace en op het NK tijdrijden, maar ook moest hij negen keer de strijd vroegtijdig staken. Daar is een logische verklaring voor, zo blijkt. “Wij reden bijna alle wedstrijden met dezelfde jongens, terwijl andere teams voor iedere wedstrijd een selectie maken. Op een gegeven moment is het lichaam ook een keer op. Je kunt geen rust houden, bent verplicht om te rijden. Dat is wel een verklaring voor die negen DNF’jes”, weet Tietema, die verder vooral met veel genoegen terugkijkt op de Tour de Alsace. Daarin won hij onder andere het puntenklassement en het combinatieklassement. “Dat gaf me meer voldoening dan het NK tijdrijden, waar ik brons won. In de Elzas is het terrein een stuk moeilijker en rij je niet alleen tegen Nederlanders.”

De Zwollenaar beleefde in Frankrijk het hoogtepunt van zijn seizoen, maar was niet tevreden over zijn prestaties in het voorjaar. “Daar had misschien meer in gezeten, maar ik krijg meestal in de lente een terugval. We zijn er nu achter dat ik heel gevoelig ben voor een allergische reactie. Het is fijn om die bevestiging te krijgen, want dan weet je waar het aan ligt. Toch hoop ik dat wel te verbeteren.” Zo neemt Tietema na één seizoen al afscheid van An Post, of er moet in de komende periode nog een wonder gebeuren. Dat lijkt echter niet het geval. Wat nu rest is een vakantie in Moskou, om daarna in november de fiets weer uit de schuur te pakken. “Het is lekker om zo’n maand van bezinning te hebben en even tot rust te komen. Ik zoek dan graag het avontuur op, zoals dit jaar in Moskou. Dat vind ik mooi om te doen. In november stap ik weer op de fiets.”

Wielrennen, Bas Tietema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws