Tiende nieuwjaarsduik in de Milligerplas

| 18-12-2013

De Milligerplas in Stadshagen is op 1 januari 2014 voor de tiende keer het decor van de nieuwjaarsduik. Een decennia geleden begonnen drie buren met het organiseren van een duik, waarna het evenement ieder jaar groter werd. Dit jaar heeft KPN zich zelfs als sponsor aan het evenement verbonden. “Scheelt een hoop organisatorisch werk”, zegt Engbert Flapper. “Om echt te groeien hadden we meer handen nodig. Met de komst van KPN is dat geregeld.”

De bekendste nieuwjaarsduik van Nederland is die op het strand in Scheveningen. Massa’s mensen verwelkomen daar op Nieuwjaarsdag het nieuwe jaar met een duik in het ijskoude water. Maar volgens Flapper zijn de echte waaghalzen 1 januari te vinden in Stadshagen. “Het zeewater is een graad of vijftien, het water bij ons een stuk kouder. Mocht het vriezen, dan moeten we wellicht zelfs een wak slaan. Dat is een stuk heftiger”, aldus de organisator, die de aankomende editie omschrijft als ‘de klapper’. “Dit wordt de grootste van de tien. Vorig jaar hadden we ongeveer 85 deelnemers, nu gaan we uit van honderd tot honderdvijftig man. We hebben in ieder geval al een grotere tent kunnen regelen, zodat iedereen zich rustig kan omkleden.”

Niet alleen KPN biedt de drie man sterke organisatie de helpende hand, ook de gemeente heeft al een steentje bijgedragen aan het evenement. Zo heeft Flapper de vergunning kosteloos ontvangen. “Ik wil graag dat de duik blijft groeien en ben daarom ook met de gemeente om de tafel gegaan. Zij hebben hun medewerking toegezegd. Zo krijgen we kosteloos een vergunning en zorgt de gemeente ook voor wat PR”, vertelt Flapper. De organisator ontvangt op 1 januari wethouder Gerrit Piek, die namens de gemeente om 12.00 uur het startschot laat klinken. “Ook dat komt voort uit de samenwerking met de gemeente.”

De nieuwjaarsduik is ontstaan uit een idee van een aantal buren, waaronder Engbert Flapper. “Het is een beetje uit de hand gelopen. Vorig jaar was de tent voor de deelnemers eigenlijk al te klein en ook de mensen om mij heen moesten aanpoten om alles te regelen. Zo was mijn vrouw wel klaar met het regelen van de soep, zulke dingen worden nu opgepakt door KPN. Daarmee hebben we wat meer helpende handen”, zegt de Zwollenaar, die hoopt dat zoveel mogelijk mensen op 1 januari naar Stadshagen komen. “De duik komt voort uit een samenwerking tussen Judo Zwolle, de gemeente en ondertussen ook KPN. Dat maakt het voor mij ook zo mooi. Het is iets wat veel mensen graag nog eens willen doen, dus dan is dit een mooie gelegenheid. Kom gerust!”

Gemeente Zwolle, Judo Zwolle, Zwemmen, Nieuwjaarsduik

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws