Thomas van Laar leeft na NK op ‘een wolkje’

| 23-02-2018

Thomas van Laar kroonde zich afgelopen weekend tot Nederlands kampioen op de 800 meter indoor. De 22-jarige atleet van PEC 1910, woonachtig in Groningen, troefde zijn concurrenten op overtuigende wijze af en bemachtigde daardoor voor het eerst een nationale titel bij de senioren. “Het is net of ik op een wolkje leef”, vertelt Van Laar trots.

© Jan Burgman Fotografie

In eerste instantie behoorde Van Laar niet tot de favorieten. Een kanshebber voor het podium leek hij wel, maar eigenlijk was er maar eentje in beeld om Nederlands kampioen te worden: Thijmen Kupers. “In principe is hij een maatje groot, maar op een gegeven moment bleek dat Thijmen geblesseerd was. Vanaf dat moment was het hoofddoel goud”, stelt Van Laar, die in Apeldoorn de daad bij het woord voegde. In de serie was hij al de sterkste en in de finale helemaal. Van Laar liep in de eindstrijd naar een tijd van 1.51,66 en daarmee bleef hij iedereen ruim voor.

“In de finale kwam ik na 500 meter op kop en die positie heb ik niet meer weggegeven. Dat ging eigenlijk vrij simpel, terwijl ik toch wel een intense strijd had verwacht. Alles wat ik wilde, gebeurde en dan is het ook zo makkelijk als het lijkt. Dat het zo relatief makkelijk ging, is wel een goed teken”, vindt Van Laar, die na afloop van vrijwel iedereen felicitaties in ontvangst nam. Van mensen in zijn directe omgeving tot mensen die hem een tijd niet meer hadden gesproken, er kwam van alles voorbij. “Daar heb ik niet over te klagen gehad, haha. Ik heb veel leuke berichtjes gehad en dat is fijn. Het was ook mijn eerste titel bij de senioren en dat is toch bijzonder.”

Groningen
Van Laar loopt op dit moment nog wel onder de vlag van PEC 1910, maar traint inmiddels al een aantal jaren in Groningen. Hij begon aan een studie op de Hanzehogeschool en streek zodoende neer in het noorden. Daar maakt hij deel uit van Team 4 Mijl, waar ook nummer twee Jaap Gerben Vellinga lid van is. “Ik moest een studie kiezen en dat heb ik wel een beetje van atletiek af laten hangen. Ik heb gekeken waar ik het beste terecht kon en voor wat betreft de 800 meter is dat in Groningen. We lopen daar met een goede groep en ook onder een goede trainer. Dat zag je ook wel in de uitslag”, weet de student sportmarketing.

Een paar dagen later geniet Van Laar nog steeds van zijn Nederlandse titel en dat doet hij in Praag. Maar het is slechts een begin, want uiteraard wil de atleet meer. “Het is een mooi begin, maar ik ben pas 22 jaar. Ik train nog niet heel lang zo intensief, dus ik verwacht nog flinke stappen te kunnen maken. Uiteindelijk hoop ik internationale wedstrijden te kunnen lopen. Dat is het doel.”

Atletiek, PEC 1910, Hardlopen, Thomas van Laar

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws