Thomas Lam: ‘Verantwoordelijkheid nemen’

| 08-11-2019

De degradatie met FC Twente, het is voor Thomas Lam één van de moeilijkste momenten uit zijn loopbaan. Hij keerde daarna terug naar PEC Zwolle en speelt zondag met die ploeg in de Grolsch Veste. “Ik ben heel blij dat Twente na één jaar terug is, want dat heeft de club verdiend”, vindt de Fin.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Lam vertrok na zijn eerste periode bij PEC Zwolle naar Nottingham Forest, maar werd een seizoen later verhuurd aan FC Twente. Met de Enschedese club kende hij een bijzonder zwaar jaar en die periode werd zelfs afgesloten met degradatie naar de eerste divisie. Een hard gelag, ook voor Lam. “Natuurlijk doet dat iets met je”, verzekert de verdediger. “Als je ziet hoe veel pijn het de mensen doet, dan is dat ook voor jezelf pijnlijk. De fans, de achterban, ze waren in dat jaar geweldig. Zo’n club hoort gewoon in de eredivisie. Als je kijkt naar alles, het stadion, de randzaken. Ik ben echt blij dat ze na één jaar weer terugkwamen. Het is een geweldige club.”

Inmiddels beleeft Lam een gelijkwaardig seizoen, want met PEC Zwolle bivakkeert hij opnieuw in de onderste regionen van de eredivisie. Het eerste deel van het seizoen keek hij vanaf de zijkant toe, omdat hij kampte met een langdurige voetblessure. Die kwetsuur is inmiddels helemaal verdwenen en tegen Ajax startte Lam zelfs weer in de basis. “Ik had een helft gespeeld met de beloften en stond tegen Hoek ook al in de basis. Ik zit volgens mij in week vier van de groepstraining en ik ben echt weer fit. Tegen Ajax ging het best goed, qua fitheid. De laatste tien minuten waren zwaar, maar ik heb het goed doorstaan. Ik heb geen pijn meer en zit bijna op honderd procent.”

Dan is het nu zaak om belangrijk te worden voor de ploeg. PEC kan ook wel wat versterking gebruiken, want de degradatiezone ligt op de loer. Zondag wacht een duel met FC Twente en winnen is zo ongeveer een must. “Ik vind dat we een goede week hebben gehad, het is te zien dat iedereen graag wil. De drie punten moeten nu worden gepakt”, stelt Lam, die vertelt dat de ploeg op twee manieren naar het treffen met Ajax heeft gekeken. “Je kijkt naar de slechte dingen, maar je haalt ook de goede dingen eruit. Je kunt niet zeggen dat je niets goed hebt gedaan. In de tweede helft kun je zelfs nog de 3-3 maken. Maar het moet veel scherper, dat is duidelijk. Nu moeten we verantwoordelijkheid nemen.”

Stegeman verwelkomt Van Duinen en Van Polen
Er was nog meer goed nieuws uit de ziekenboeg, want Mike van Duinen en Bram van Polen haakten deze week aan bij de groepstraining. Trainer John Stegeman lijkt beide spelers zelfs mee te nemen naar Enschede. Al is het alleen maar om de groep te ondersteunen. “Zo maken ze weer deel uit van de groep. Dat hebben we met Thomas Lam ook gedaan. Voor Bram is het erg vroeg om te spelen, Mike zou misschien kunnen. Maar het is al lekker om ze er weer bij te hebben”, concludeert Stegeman. De wedstrijd tussen FC Twente en PEC Zwolle begint zondag om 14.30 uur.

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, Thomas Lam

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws