Talentvolle hockeydames op goede weg

| 29-09-2016

“We zijn niet bepaald ongelukkig gestart”, zegt Roel Stofmeel, trainer van de dames van HC Zwolle. Dat is een regelrecht understatement, aangezien zijn ploeg met negen punten uit drie wedstrijden nog altijd foutloos is. En dat terwijl de Zwolse formatie in de zomerstop een ware transformatie onderging. De probleemloze competitiestart komt dan ook een beetje uit de lucht vallen.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De Zwolse hockeyploeg degradeerde afgelopen seizoen uit de overgangsklasse en zag vervolgens enorm veel speelsters vertrekken of stoppen. Noem het gerust extreem, die wisselingen van de wacht. De vrijgekomen plaatsen moest coach Stofmeel invullen met een groot aantal jeugdspelers en daardoor was het maar de vraag hoe HC Zwolle voor de dag zou komen. Nou, dat antwoord werd op prima wijze gegeven. “Drie wedstrijden en allemaal gewonnen, dat kan slechter. Het is een jonge, maar wel erg gretige groep, Er zit ook nog best wel veel rek in. Maar het is natuurlijk wel een beetje boven verwachting. Als je op 3 augustus had gezegd dat we er nu zo voor zouden staan… Nee, dat had ik niet gedacht”, vertelt Stofmeel.

Toch komt het ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. De jeugdafdeling van HC Zwolle is van een prima niveau, zeker bij de dames. Hockeysters als Maxime Kerstholt en Michelle Fillet maakten al hun debuut in de hoofdklasse en ook in de top van overgangsklasse spelen wat Zwolse vrouwen. “Er loopt een aantal hele talentvolle trainers bij de club en die leveren goed werk. Daardoor wordt het voor de trainer van dames 1 een stuk makkelijker om de meiden in te passen”, zegt Stofmeel, die blij is met de aanwas uit de jeugd. “Ik heb het idee dat we er met de jeugd goed voor staan. De jongens kan ik wat lastig inschatten, maar bij de meiden zeker. Als je kijkt waar we staan en waar we vandaan komen, dan zijn we op de goede weg.”

© Annet van Raalten

Het heeft tot gevolg dat HC Zwolle voorlopig prima mee kan komen in de eerste klasse. Er wordt gegokt op een plaats in de top vier, maar moeten is er voorlopig nog niet bij. “Alles mag dit jaar, maar niets moet. We hebben twee jaar uitgetrokken om te promoveren, dus is het pas volgend seizoen een kwestie van moeten. Niet eerder”, maakt Stofmeel duidelijk. De toekomst ziet er hoe dan ook prima uit, mede door de aanwas uit de eigen gelederen. Op den duur moet HC Zwolle zo weer terugkeren in de overgangsklasse. Het eerste mini-stapje is in ieder geval al gezet.

Hockey, HC Zwolle, Roel Stofmeel

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws