‘SV Zwolle moet de juiste keuzes maken’

| 09-08-2014

“Ik ga eigenlijk voor een plaats bij de eerste vier. De club wil graag een stabiele derdeklasser worden, dus moeten we een keer promoveren. Maar als ik eerlijk ben, weet ik niet of het dit seizoen gaat lukken.” Het zijn de realistische woorden van SV Zwolle-trainer Joshua Nijlant, die deze zomer is overgekomen van Heino. De oefenmeester begon vorig weekend aan de voorbereiding, volgende week staat de eerste oefenwedstrijd op het programma. “De groep is gedreven en leergierig.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het wordt voor SV Zwolle een zoektocht. Een zoektocht naar promotie, de derde klasse, maar vooral naar de juiste verhoudingen op het veld. Na afloop van vorig seizoen namen de Zwollenaren afscheid van een aantal belangrijke spelers, waaronder spits Herman Morsink. Hij hing zijn schoenen aan de wilgen en daardoor moet de ploeg op zoek naar een nieuwe spits. De vervanger komt hoe dan ook uit de eigen gelederen, want iemand van buitenaf kan normaliter niet meer worden overgeschreven. Het worden essentiële beslissingen, zo stelt trainer Nijlant. “Vorig seizoen had de ploeg het wel eens moeilijk en dan zochten ze de lange bal. Daar stond dan Morsink en nu moet er iemand anders staan. Dat gemis moeten we zien op te vangen. Het is zaak om de juiste keuzes te maken.”

Voor Nijlant is het zijn eerste klus bij een club uit de grote stad. Eerder was de oefenmeester jarenlang actief bij dorpsclub USV en ook was hij al trainer bij Wijthmen. Afgelopen seizoen stond hij voor het tweede elftal van Heino. “Een club uit de stad, dat is voor mij ook nieuw. Aan het begin van het seizoen bereid ik me altijd extra voor en dat was nu niet anders.” Na een week trainen is de trainer voorzien van de nodige informatie. Hij kreeg inzichten binnen zijn selectie, maar ook binnen de club. Eén van de speerpunten is aankomend seizoen het tweede elftal. “We moeten zorgen dat het tweede een kweekvijver wordt. Op dit moment voetballen er spelers van 21, maar ook gelouterde spelers van 40. Ik hoop dat de jeugd geduld houdt, want weinig A-junioren maken direct de overstap naar de selectie. Dan moet het tweede een mooi alternatief zijn.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

SV Zwolle komt dit seizoen opnieuw uit in de vierde klasse H van het zondagvoetbal en het treft onder andere stadsgenoot Ulu Spor. Daarnaast maakt de ploeg ook vaak de reis naar Deventer. Nijlant kent de competitie, maar weet niet wat hij moet verwachten. “Witkampers is voor mij de favoriet. Maar ploegen als IJsselstreek en Koninklijke UD, daar kun je niets van zeggen. Dat is altijd weer een verrassing.” De voorbereiding is net gestart, de eerste indrukken zijn daar, maar een formele doelstelling is nog niet gecommuniceerd. De nieuwe trainer hoopt op een mooi toetje. “Ik hoop op minimaal de nacompetitie, maar dat hangt van vele factoren af. Uiteindelijk moet je ook een beetje geluk hebben. Hopelijk hebben we dat”, sluit Nijlant af.

Voetbal, SV Zwolle, Vierde klasse H, Joshua Nijlant

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws