Strikwerda: ‘Ik heb de ploeg niet gespaard’

| 12-12-2015

Het is Landstede Volleybal zaterdagavond niet gelukt de roerige week met sportief succes af te sluiten. In het Landstede Sportcentrum verloor de landskampioen met duidelijke cijfers van koploper Abiant Lycurgus: 1-3 (25-21, 16-25, 15-25 en 16-25). “Ik wil Arjan alvast feliciteren met het kampioenschap. Want wat wij vanavond hebben laten zien was dermate dramatisch, dat je wel kan stellen dat de prijzen alvast binnen zijn”, aldus een teleurgestelde Strikwerda.

© Annet van Raalten

De succescoach van de Zwollenaren doelde met Arjan logischerwijs op Arjan Taaij, de coach van Lycurgus. Vlak voor zijn felicitatie richting het adres van de Groningers reageerde Strikwerda echter eerst op het nieuws dat afgelopen dinsdag naar buiten kwam. “We zijn er niet opgetogen over. Dat lijkt mij duidelijk. Ik heb een heel stel jonge spelers die nog niet van alles heeft meegemaakt, dus die jongens hebben wel iets om over na te denken. Zij willen graag naar een hoger niveau en zich als speler verder ontwikkelen. Daar hebben wij een programma voor en dat valt nu voor hun weg”, vertelt Redbad Strikwerda, die zijn spelers in de afgelopen dagen uiteraard ook naar hun gemoedstoestand heeft gevraagd. “Als men dan zegt dat het wel gaat, dan gaat het dus niet en weet ik genoeg.”

Ondanks alle perikelen begon Landstede Volleybal zaterdagavond goed aan de wedstrijd tegen Abiant Lycurgus en pakte de openingsset met 25-21. “De eerste set was zwaar bovenmatig”, zegt Landstede-coach Strikwerda. “Lycurgus had haar zaken in de eerste set prima op orde, alleen viel bij ons alles goed. Wij speelden zwaar boven het niveau dat wij in de laatste weken hebben laten zien. Een leuk gegeven, maar daar kan ik verder helemaal niets mee.” Een heldere analyse, zeker gezien het restant van de wedstrijd waarin Landstede Volleybal niets had te vertellen. “Ik heb mijn ploeg net in de kleedkamer niet gespaard. Ik ben compleet uit mijn plaat gegaan vanwege het ‘slapjanus-gedrag’ wat ik na de eerste set heb gezien. Met name het laten vallen van ballen. Je kan wel verliezen. Dat hoort bij de sport. Maar het gaat er om met welke houding je op het veld staat. En de houding was eigenlijk: tja, de punten gaan naar de andere kant. Lycurgus maakte er ondertussen een steeds groter feest van. En terecht.”

Een verklaring had Strikwerda na afloop niet voor het verval van zijn ploeg. “Het interesseert mij helemaal niets waar dat door komt en waar dat aan ligt. Als je wat wil bereiken, dan moet het anders. Een aantal spelers binnen deze groep weet dat het anders kan en dat het anders moet, maar wij waren vanavond niet in staat om het tij te keren. Los van het niveau van de tegenstander, die de zaken gewoon goed voorelkaar had. Dat is alleen maar mooi, want daardoor word je gedwongen om het uiterste uit jezelf te halen. Maar ik heb bij ons geen mensen gezien die het uiterste uit zichzelf hebben gehaald. Als je wat wil bereiken, dan moet je het hard spelen. Wij hebben het vandaag niet hard gespeeld en dat heb ik de spelers net duidelijk gemaakt. Wie daar wat mee doet, die kan verder komen in zijn volleyballoopbaan. En wie daar niks mee doet, die blijft op dit niveau steken. Zo simpel is het.”

Landstede Volleybal, Volleybal, Landstede Sportcentrum, Redbad Strikwerda

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws