Stoomwals Landstede verpulvert Aris

| 02-02-2017

Landstede Basketbal heeft donderdagavond in een eenzijdige wedstrijd met liefst 120-67 gewonnen van Aris Leeuwarden. Weliswaar telde de Friese brigade de nodige blessures, maar toch was de prestatie van de Zwollenaren prima te noemen. Het strakke verdedigen en teamspel lagen aan de basis van de monsterscore.

© André Rump

Landstede-coach Herman van den Belt heeft een uitstekende avond: “We staan vanaf januari beter te verdedigen en hebben het reboundend voor elkaar. Vandaag is het driepuntschot goed. Het klikt allemaal. We hebben een goede wedstrijd gespeeld. Hoe de jeugd in het slotkwart speelt, is voortreffelijk.” Nanne Klompstra, assistent-coach van Aris Leeuwarden is kort en helder: “Na vijf minuten staat het 19-7 en hebben we vier turn overs. Zo kun je jouw gameplan niet uitvoeren. Op alle fronten zijn we gedomineerd.”

Man of the match J.T. Tiller speelt slechts negentien minuten, maar laat zich daarin weer overduidelijk gelden. Hij pakt direct een driepunter en in de daaropvolgende aanval geeft hij een wonderschone assist op Clayton Vette, die vervolgens ook de driepunter van Dexter Hope soortgelijk countert. Als Nigel van Oostrum ook foutloos van afstand treft, blijkt al dat het schotvermogen beter is dan in Den Bosch waar het lang wachten was op een geslaagde afstandsraket. Overigens zijn inside The Hammers ook meer dan baas: Nick Oudendag en Clayton Vette dunken achter elkaar af. De ingevallen George Marshall soleert wat punten bij elkaar, maar op de Zwollenaren staat geen maat. Nick Oudendag toont zijn surplus aan ervaring en kracht op assists van Freek Vos en J.T. Tiller en Olaf Schaftenaar staat aan het kanon. Na tien minuten is het 26-14 en gespeeld.

© André Rump

Ook in kwart twee is er geen houden aan voor de ploeg uit Friesland. De zone biedt geen enkel soelaas, want Aris wordt weggeschoten. De Zwollenaren zijn veel feller en sneller, want op de break kan regelmatig moederziel alleen worden afgerond. De tweede Amerikaanse individualist Jordan Gregory, die 28 punten bij elkaar soleert, geeft wat weerwerk, maar het Zwolse teamspel is een lust voor het oog. Freek Vos en Nigel van Oostrum bedienen Nick Oudendag, J.T. Tiller voedt Clayton Vette waardoor het aantal assists uiteindelijk oploopt tot het ongelooflijke aantal van 37. Tiller en Yoho knallen feilloos van ver binnen en Mike Schilder kan onderweg een kop koffie drinken voordat hij afrondt. Halverwege staat het 56-34 en het publiek hoopt op honderd punten.

De eerste fase na de pauze is slap van twee zijden. De verbolgen Herman van den Belt neemt snel twee time-outs om zijn team weer in het juiste spoor te krijgen. Deze boodschap komt bij twee Zwollenaren extra goed binnen. Nick Oudendag duikt op de grond voor een steal, geeft een assist op de break, pakt een aanvalsrebound en scoort. Helaas voor al deze noeste arbeid is het J.T. Yoho die dit alles overtreft. In de buzzer schiet hij zijn vierde achtereenvolgende driepunter binnen. Na de 85-51 tussenstand pakt hij nog twee ringloze raketten mee voordat hij naar de bank wordt gehaald.

© André Rump

De jeugd krijgt alle gelegenheid zich te onderscheiden in het slotkwart en doet dat met verve. Koud van de bank schiet Keime Helfrich twee driepunters binnen en pakt ook een ‘gewone’ score mee. Het is Freek Vos die het honderdste punt laat aantekenen en daarmee de verantwoordelijkheid krijgt het team van zelfgebakken cake te voorzien. Daarna pakt de net ingevallen Elay Wirjo ook twee driepunters mee. Overigens aangereikt door de felle Jaouad Darib, die helaas zijn dunkpoging na een prima interceptie ziet mislukken. Voor Mike Schilder wordt nog tweemaal de loper uitgerold, zodat een onwaarschijnlijke 120 punten realiteit wordt.

Punten:
J.T. Yoho 25; Clayton Vette 19; Nick Oudendag 16 (10 rebounds); Mike Schilder 13; J.T. Tiller 10 (9 assists); Keime Helfrich 9; Olaf Schaftenaar 8; Jaouad Darib en Elay Wirjo 6; Nigel van Oostrum 5 (9 assists); Freek Vos 3.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws