Stiekeme actie helpt WVF aan voldoende ijs

| 01-03-2018

IJsvereniging WVF opent donderdag om 12.00 uur de deuren van de ijsbaan. De ijsclub kwam donderdagochtend tot de vereiste dikte van zeven centimeter, waardoor zeker twee derde van de baan begaanbaar is. “Fantastisch dat het is gelukt. Ik denk dat we het weekend er ook nog aan vast kunnen plakken”, zegt voorzitter Rob Ruijsch.

Het had wat voeten in aarde om de baan in Westenholte voldoende geprepareerd te krijgen. Allereerst moest er een groot wak worden gedicht, dat door de wind open was komen te liggen. Er werd een heuse ijstransplantatie op poten gezet, waardoor WVF landelijk bekend werd. RTL maakte een item, de NOS schonk er aandacht aan en uiteindelijk werd het belangrijkste doel ook nog eens gehaald. De transplantatie slaagde en daardoor kon de club ineens aan schaatsen denken. “Het was spannend. We hebben alles op alles gezet en het is gelukt. De 400 meter redden we niet, maar op twee derde van de baan ligt voldoende ijs”, roept Ruijsch.

Sneeuw
Toch bleef het niet alleen bij een ijstransplantatie, want ook de sneeuw dreigde roet in het eten te gooien. Daarom werd woensdagavond besloten om sneeuw te gaan schuiven, maar ook dat moest met beleid. “We hebben een veegplan gemaakt, omdat niet iedereen tegelijk op de baan kon. We hebben het verdeeld in vakken en iedereen kreeg zijn eigen vak. Met een man of dertig hebben we de baan sneeuwvrij gemaakt en daardoor kunnen we nu open. Als de sneeuw er nog op had gelegen, was het niet gelukt. Een stiekeme actie”, grapt Ruijsch, die zelf al eventjes op de schaatsen stond. “Ik ben ijsgek, dus ja… Stiekem heb ik al even geschaatst.”

Schaatsers kunnen donderdag vanaf 12.00 uur terecht in Westenholte en de baan blijft zo lang mogelijk open. “Het gaat om een korte periode, dus we pakken zoveel mogelijk mee. Ik denk dat we vanavond om 22.00 uur stoppen en morgenvroeg weer open zijn. Het bestuur geeft mij de komende dagen vrijaf, dus ik kan mooi veel schaatsen”, lacht Ruijsch, die maar wat blij is met deze schaatsperiode. “Zeker voor onze trouwe leden. Er zijn veel mensen die riepen dat er nooit meer ijs kwam, door de opwarming en zo. Nou, je ziet het. Er is ijs en dus schaatsen. Hartstikke mooi.”

Schaatsen, IJsbaan Westenholte, IJsvereniging WVF

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws