Steven Eertman stopt op hoogste niveau

| 26-04-2016

“Hard werken wordt beloond!” Met die woorden sluit Steven Eertman zijn rijke volleybalcarrière op het hoogste niveau af. Pas 26 jaar is de middenman van Landstede Volleybal, maar na een aantal tropenjaren bij de Zwolse club kiest de geboren Tukker voor een maatschappelijke carrière. “Mijn gevoel zegt dat ik deze kans niet kan laten lopen”, aldus Eertman, die nog wel op een lager niveau wil blijven volleyballen.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Met Landstede Volleybal werd hij maar liefst drie keer landskampioen, won tweemaal de nationale beker en drie keer de supercup. In de Landstede-selectie van het seizoen 2015-2016 was hij de enige speler die alle drie de landskampioenschappen van de Zwolse club meemaakte. Na drie geweldige seizoenen verliep het afgelopen jaar voor Landstede Volleybal én Steven Eertman niet zoals gehoopt. In juli 2015 liep hij een vervelende enkelblessure op en die speelde hem eigenlijk het gehele seizoen parten. “In januari leek ik weer op mijn oude niveau te komen, maar bleef door die enkel wel beperkt”, vertelt de middenman, die flink baalt van zijn fysieke gesteldheid. “Ik was in de afgelopen jaren natuurlijk al twee keer aan mijn ellenboog geopereerd en dit kon ik er niet bij gebruiken.”

Zijn fysieke gesteldheid was echter niet de hoofdreden om te stoppen met volleybal op eredivisieniveau. “Ik werkte sinds de zomer al twintig uur bij uitzendbureau DjopzZ en daarnaast volleybalde ik twintig uur. Dat beviel heel goed. En toen in december 2015 bekend werd dat Landstede zou stoppen is het balletje gaan rollen”, zegt de 26-jarige Eertman, die afgelopen najaar bovendien zijn studie succesvol afrondde. “Alles bij elkaar heeft mij doen besluiten om voor mijn maatschappelijke carrière te kiezen. Helemaal omdat ik bij DjopzZ de kans heb gekregen om fulltime aan de slag te gaan.” Een bewuste keuze die past bij de weg die Steven Eertman als volleyballer bewandelde. “Ik heb stapje voor stapje de top bereikt en voor mijn gevoel heb ik er altijd alles aan gedaan om het maximale te bereiken. Zo heb ik ook altijd wel een reden gehad om niet voor een avontuur in het buitenland te kiezen.”

In Ootmarsum volleybalde de ‘kleine’ Eertman liefst twaalf seizoenen bij de jeugd van Set-Up ‘65, om vervolgens de stap te maken naar de eredivisie. “Ik werd door Brahim Abchir naar Webton Twente gehaald. Die club speelde toen nog in de eredivisie en in die twee seizoenen heb ik veel van Brahim geleerd”, stelt Eertman, die in zijn tweede jaar bij Webton Twente uitgerekend tegen Dynamo zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde. Het resulteerde in een overgang naar Draisma Dynamo, waar Redbad Strikwerda destijds de scepter zwaaide. Voor de Apeldoornse club speelde Steven Eertman slechts één seizoen, maar speelde met Dynamo dat jaar wel Europees tegen onder meer het Poolse Resovia. “Bij die uitwedstrijd zat toen 5.000 man in de hal. De ambiance was echt geweldig, een unieke ervaring!”

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Samen met Strikwerda verkaste Eertman in de zomer van 2012 van Apeldoorn naar Zwolle en brak het glorietijdperk van Landstede Volleybal aan. “Die eerste training in Zwolle vergeet ik nooit meer. Het eerste dat Redbad tegen ons zei was: hier staat de kampioen van het seizoen 2012-2013. Nou, de rest van het verhaal kent iedereen. Dat was een ongelofelijk gaaf seizoen met absoluut de mooiste landtitel. De manier waarop was echt grandioos. Het vertrouwen dat wij als spelers in elkaar hadden was echt ongekend. Dat heb ik daarna niet meer meegemaakt.” In de twee seizoenen daarna won Eertman met Landstede Volleybal tweemaal achter elkaar de triple (landstitel, beker en supercup). “Dat was ook fantastisch en volgens mij een unieke prestatie in de sport. De top bereiken is moeilijk, maar om daar te blijven is veel moeilijker. Er wordt altijd op je gejaagd, dus de kunst is om net iets harder te blijven lopen dan de achtervolgers.”

Het lukte de Zwolse volleyballers drie jaar lang om de achtervolgers voor te blijven, maar in het afgelopen seizoen kwam er een einde aan de hegemonie. “Helaas! Ik ga de Europese tripjes en het samen vieren van de successen zeker missen. Maar ook de hechtheid van een team en het zes dagen in de week met elkaar werken aan iets moois. Ik ben erg blij dat ik dit heb mogen meemaken.”

Landstede Volleybal, Volleybal, Steven Eertman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws