Ster van Zwolle aast op eerste ‘eigen’ winnaar

| 26-02-2015

De Ster van Zwolle staat aankomende zaterdag voor de 55ste keer op het programma. In de voorgaande 54 edities kwam er nog nooit een Zwollenaar als eerste over de meet. Bas Tietema - rijder van het BMC Development Team - aast op die primeur, zo meldt hij in de traditionele krant van de Zwolse wielerklassieker. “Ik wil heel graag de eerste zijn.”

© Annet van Raalten

Het is een beetje zijn Ster. Tietema mag dan rijder van een Amerikaans-Zwitserse wielerploeg zijn, toch traint hij nog redelijk vaak in en rondom zijn stad Zwolle. Zodoende loopt het parcours van de Ster, dat onder andere langs Dalfsen, Ommen, Nieuwleusen en Kampen gaat, over wegen die Tietema op zijn duimpje kent. Vele trainingsuren bracht hij er door, om zodoende beter en beter te worden. “Het is toch geweldig om zo’n grote wedstrijd op je eigen trainingswegen te rijden. Aan de voorbereiding kan het in ieder geval niet liggen. Kort voor de Ster hebben we nog pittig getraind”, zegt de 20-jarige Zwollenaar, die vier kilo lichter is dan aan het begin van vorig wielerseizoen.

Naast Bas Tietema doet er nog een aantal renners uit de regio mee. Rick Mensink maakt deel uit van het peloton, oud-Hanzerenner Coen Rijpa rijdt mee en ook Jeff Vermeulen verschijnt aan de start. Vermeulen werd geboren in Zwolle en woonde de eerste anderhalf jaar van zijn leven in Wezep. In 2013 werd de wielrenner geschorst vanwege een positieve dopingtest, maar dat bleek achteraf onterecht. De sprinter wil zijn benen laten spreken, het liefst al in Zwolle. En dat voor het ziekenhuis waar hij werd geboren. “Ik heb wel een goed gevoel. De Ster van Zwolle is een mooie wedstrijd, in 2013 werd ik al eens vierde”, zegt Vermeulen, die in een eventuele massasprint tot de kanshebbers behoort.

© Annet van Raalten

De Ster van Zwolle start komende zaterdag traditiegetrouw vanaf het Grote Kerkplein, waar de rijders rond de klok van 12.00 uur wegrijden. Een ruime vier uur later staat op de Ceintuurbaan de finish gepland. In de tussentijd rijdt het 200-koppige peloton via Wijhe, Lemelerveld, Dalfsen, Ommen, Nieuwleusen, Hasselt en Genemuiden richting Kampen. Vanuit de Hanzestad draaien de wielrenners vervolgens weer richting Zwolle. De organisatie verwacht dat om en nabij 16.00 uur de winnaar bekend is.

Wielrennen, Ster van Zwolle, Rick Mensink, Bas Tietema, Coen Rijpma

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws