‘Ster Toereditie lijkt voor deel op wedstrijd’

| 06-05-2014

De Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix. Drie zeer bekende wielerklassiekers, die naast de wedstrijd ook te rijden zijn als toertocht. In navolging van de vele bekende wedstrijden, krijgt ook de Ster van Zwolle haar eigen toereditie. Op 24 mei bestijgen recreanten grote delen van het stervormige parcours. “Het werd tijd voor een echte Zwolse toertocht”, stelt organisator Jan van Ommen.

© Annet van Raalten

Stichting Sport Evenementen en Toerclub Swolland hebben de eerste editie van de toertocht op poten gezet. Het was al vele jaren een wens en die wens wordt eind mei werkelijkheid. “In Zwolle hebben we met Swolland wel een toerclub, maar zij wijken veelal uit naar de Veluwe. We wilden graag een echte Zwolse toertocht en vandaar zijn we tot de Ster van Zwolle gekomen”, legt Van Ommen uit. Aan een maximum aantal deelnemers denkt de organisatie nog niet, gehoopt wordt op zo'n vijfhonderd fietsers. “Maar het moet nog groeien. Het is dan ook moeilijk om in te schatten. Hopelijk komen er zoveel mogelijk deelnemers naar Zwolle.”

Die deelnemers rijden voor een groot deel over het parcours van de Ster, maar wijken op sommige plaatsen af van het parcours. Zo gaat de toerrit van 130 kilometer onder andere over de Lemelerberg, daar waar ook de wedstrijdrijders rijden. “Mensen van Swolland hebben het parcours uitgezet. En die loopt voor een deel over de originele route, maar ook voor een deel langs andere wegen. Dat is voor recreanten beter begaanbaar”, weet Van Ommen. Hij roept fietsers dan ook op om op 24 mei mee te rijden. “De Ster is in Nederland één van de bekendste klassiekers. Volgens mij is het hartstikke leuk om als recreant over dat parcours te kunnen rijden.”

Omloop van de IJsseldelta
Stichting Sport Evenementen is sinds dit jaar ook de organisator van de Omloop van de IJsseldelta. De vorige organisatoren stopten en dus besloot de stichting om in te stappen. “We hadden altijd al het idee om de Ster ook voor vrouwen te organiseren. Met de Omloop van de IJsseldelta is dat gelukt. Het is toch een beetje de Ster, want onder andere de start- en finishplaats zijn hetzelfde.” Afgelopen jaar werd de Omloop gewonnen door Anna van der Breggen, die ook dit jaar weer van de partij is. Daarnaast rijdt ook Geerike Schreurs een thuiswedstrijd. “Kirsten Wild is in het buitenland en ook Loes Gunnewijk doet niet mee. Maar op dit moment hebben we toch al een kleine honderd inschrijvingen. En dat loopt nog elke dag op.”

Wielrennen, Salverda Omloop van de IJsseldelta, Jan van Ommen, Geerike Schreurs, Anna van der Breggen, Ster van Zwolle Toereditie

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws