Start en finish Marathon Zwolle in stadion

| 10-10-2011

Het aftellen is begonnen voor de organisatie van de eerste editie van de Marathon Zwolle. Over iets minder dan een jaar, 30 september 2012, wordt in het Zwolse stadion het startschot gelost. De organisatie heeft inmiddels de officiële naam gelanceerd en ook zijn de route en het logo bekend gemaakt.

Initiatiefnemer Han van den Berg loopt al meerdere jaren marathons in binnen- en buitenland en is van mening dat Zwolle ook een marathon verdient. Al snel bleek dat meerdere lopers in Zwolle die mening delen. Hierdoor is er een gemêleerde stuurgroep ontstaan, waarin personen van verschillende clubs en organisaties plaatsgenomen hebben. Een uniek gegeven dat er meerdere sportclubs de koppen bij elkaar steken om een loopevenement te organiseren. Betrokken zijn AV De Gemzen Heerde, AV Isala Kampen, AV PEC 1910, Loopsport Zwolle, RCL, BB-lopers, Railrunners en de Warmlopers.

Met de naam ‘Marathon Zwolle, duurzaam door de IJsseldelta’ speelt de organisatie in op de behoefte die er bij velen bestaat om duurzaam bezig te zijn. Juist dat is hetgeen waar de organisatie zich mee wil onderscheiden. Duurzaamheid vervult een belangrijke plek in deze marathon. Zo zijn er al een aantal duurzame partners aangetrokken om het duurzame karakter voorafgaand en gedurende het loopevenement te verwezenlijken. Voor de datum 30 september 2012 is bewust gekozen. Het past goed in de regionale en nationale hardloopkalender. Tevens is het drie maanden na de Zwolse Halve Marathon en vóór de grote najaarsmarathons, zoals de Marathon van Amsterdam en de Marathon van Eindhoven.

Gekozen is voor een route door de IJsseldelta, een natuurlijke en weidse omgeving met veel groen. Zowel start als finish is in het stadion. Zodra de deelnemers het stadion verlaten loopt de route via de Ceintuurbaan, Middelweg naar de Mastenbroekerbrug in de wijk Stadshagen. Vanuit hier vervolgt de route zich via de Zwolseweg, ‘s Heerenbroek en langs het karakteristieke dorpje Wilsum, om vervolgens af te buigen over de Molenburg naar Kampen. De terugweg wordt ingezet op de Kamperstraatweg en voert de lopers langs buurtschap De Zande. Vlak voordat Zwolle weer wordt aangedaan lopen de atleten over de nieuwe fiets- en spoorburg De Hanzeboog. In Zwolle leidt de route via De Bierton, De Sassenpoort en het Kerkbrugje naar de finish in het FC Zwolle Stadion.

De organisatie wil graag topsport koppelen aan breedtesport en het loopevenement laagdrempelig maken. Daarom kan de route van de Marathon van Zwolle tevens in estafettevorm gelopen worden. Een estafetteteam moet bestaan vier deelnemers, die lopen dan elk iets meer dan tien kilometer.

Atletiek, Hardlopen, FC Zwolle Stadion, IJsseldelta Run

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws