‘Sta je oog in oog met Willem-Alexander’

| 09-06-2012

Het EK voetbal laat hij vanwege politieke redenen aan zich voorbij gaan, maar prins Willem-Alexander van Oranje was vrijdag wel aanwezig bij de finales van Mission Olympic. Daar streden vijfduizend finalisten in achttien verschillende sporten op diverse sportlocaties in Amsterdam om het landskampioenschap voor middelbare scholen. Het Thomas a Kempis College uit Zwolle was als sportiefste school van Nederland uitgenodigd voor een meet & greet met de prins.

En dus reisden directeur Tjeerd Biesterbosch en leerlingen Marijke ten Hof en Michelle Fillet van het Thomas a Kempis College en het Centre for Sports & Education vrijdag af naar het Olympisch Stadion in Amsterdam om met Zijne Koninklijke Hoogheid en andere VIP’s de opening van de Mission Olympic The School Final bij te wonen. “Ongelooflijk leuk en heel indrukwekkend”, aldus Biesterbosch. “Je zit daar in een mooi oud stadion vol met leerlingen uit heel Nederland en als je dan naar de VIP-ruimte loopt, sta je oog in oog met prins Willem-Alexander. En dat was informeler dan verwacht.”

Biesterbosch kreeg vrijdag dan ook de kans om kort een woordje met de prins te wisselen. “Ik heb hem verteld wat we als school doen en dat we topsport en breedtesport in ons schoolprogramma hebben geïntegreerd. Hij suggereerde dat we dan als school wel een regionale functie zouden hebben en dat is natuurlijk ook zo. Verder heb ik verteld dat het onze ambitie is om passie en (sport)talent in het lesprogramma te zetten en dat het mooi zou zijn wanneer die twee ministeries samen zouden gaan. Sport en onderwijs zijn nu nog twee heel verschillende werelden. De prins was zeer geïnteresseerd. Het bleek dat hij zich ook echt in onze school verdiept had. Goed om te merken.”

Ook Marijke ten Hof genoot van het hele gebeuren. “Hij zat tijdens de openingsact een paar stoelen naast mij, Frank de Boer en Erben Wennemars waren ook aanwezig. Na de opening konden we heel even praten met de prins. Ik heb verteld dat je op het TAK een heel breed sportaanbod hebt en dat je je op het CSE helemaal kunt toeleggen op één specifieke sport. Ik doe allemaal verschillende sporten. Het leuke is dat Willem-Alexander zelf ook sportief is. Ze lieten nog een filmpje zien over zijn sportieve activiteiten zoals het schaatsen en de marathon van New York.” Ook Michelle Fillet vond het fantastisch: “Ik had niet verwacht dat we zo dicht bij hem zouden zitten en dat we zelfs VIP’s waren. Hij vroeg aan mij of sport en school goed te combineren was en toen heb ik hem uitgelegd hoe je op het CSE juist goed de gelegenheid krijgt om tijdens speciale uren je huiswerk te maken. Het was leuk om te merken hoe geïnteresseerd hij was. Geweldig om mee te maken. Echt wel!”

Mission Olympic
Het doel van Mission Olympic is om jongeren van 12 tot en met 19 jaar binnen de veilige schoolomgeving kennis te laten maken met twintig verschillende sportdisciplines en het plezier van sporten met elkaar te laten beleven om het sporten onder jongeren te bevorderen. Dit schooljaar hebben 150.000 scholieren van 315 middelbare scholen - 48 procent van alle scholen in Nederland - met en tegen elkaar gesport voor een plaats in de nationale finale in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Mission Olympic bestaat sinds 2003 en is een initiatief van NOC*NSF, de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) en Coca-Cola. CSE en Thomas a Kempis College deden mee aan de finales in de categorieën voetbal, damesvoetbal, volleybal, basketbal en hockey.

NOC*NSF, CSE, Thomas a Kempis College, KVLO

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws