Sportterrein ZAC is per direct rookvrij

| 02-01-2019

Als eerste voetbalvereniging in Zwolle heeft ZAC haar sportcomplex per direct rookvrij gemaakt. Aankomende zaterdag om 13.00 uur verricht wethouder Michiel van Willigen een starthandeling. “Roken en sport passen niet bij elkaar. Daarom vraagt ZAC, aan iedereen die op het sportterrein komt, het terrein voortaan rookvrij te houden”, zegt secretaris Roel Broeksma.

Met het invoeren van een rookvrij sportterrein hoopt de club dat jeugdspelers via ZAC niet in aanraking komen met roken. In navolging van de KNVB sluit ZAC zich aan bij het initiatief Rookvrije Generatie van KWF Kankerbestrijding, Longfonds en Hartstichting. “Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als ze mensen zien roken naar wie wordt opgekeken. Denk aan oudere spelers, trainers en ouders. Zien roken, doet roken”, duidt Broeksma. De club vraagt rokende leden en bezoekers om op de aangewezen rookplek te roken. Alle overige plekken binnen het sportterrein zijn rookvrij.

Enquête
Een belangrijke voorwaarde voor het invoeren van een rookvrij sportterrein was het draagvlak onder de leden. Daarom hield ZAC een enquête. Maar liefst 34 procent van de leden vulde de enquête in, een teken dat het onderwerp leeft. Meer dan 80 procent van de ondervraagden bleek voorstander van een rookvrij sportterrein. Roel Broeksma: “Deze uitkomst van de enquête was een enorme steun in de rug voor het bestuur. De boodschap van de leden was duidelijk: maak het sportterrein rookvrij!”

Voetbal, ZAC

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws