Spektakelstuk brengt PEC eerste punten

| 13-08-2017

PEC Zwolle is zondagmiddag met een overwinning begonnen aan het nieuwe seizoen. De Zwollenaren kenden tegen Roda JC een moeizame eerste helft, maar stapten uiteindelijk met een 4-2 overwinning van het veld. Trainer John van ’t Schip was na afloop uiteraard een tevreden man. “De jongens hebben goed gereageerd. In de tweede helft hebben we een goed niveau gehaald.”

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Dat een voorbereiding van winnen, winnen en af en toe eens gelijkspelen niet zoveel zegt, blijkt zondagmiddag wel in het MAC3Park Stadion. PEC toonde in de oefenperiode aan een ploeg te hebben die prima geschikt is voor druk zetten en het vlotte combinatiespel, maar dat blijkt in de eredivisie toch een ander verhaal. Het is niet dat PEC zondag waanzinnig slecht speelt. Toch blijkt het andere koek dan Almere, Cambuur en Volendam. Roda laat het in de eerste helft namelijk na om PEC in grote problemen te brengen. De Zwollenaren komen statisch voor de dag en zijn in balbezit uiterst onzorgvuldig. Het levert Roda via Vancamp dikke kansen op en uiteindelijk is Simon Gustafson de man die het doet. Mustafa Saymak levert de bal in de opbouw zo in en daar profiteren de Limburgers van.

Roda houdt PEC in leven en dat komt de bezoekers duur te staan. Vijf minuten voor rust ziet de Zwolse formatie dan toch het licht en wordt de zaak alsnog gelijkgetrokken. Uit een corner kopt Dirk Marcellis de 1-1 tegen de touwen, waarop het direct rust is. Beter kan niet. Na de onderbreking heeft PEC de zaken beter voor elkaar. Het krijgt druk op Roda en speelt ook de nodige kansen bij elkaar. Een keiharde voorzet van Bram van Polen wordt door Adil Auassar achter zijn eigen doelman geschoten en daarna lijkt PEC door te drukken. Lijkt, want Gustafson deelt tien minuten later een nieuwe tik uit. Vanaf de strafschopstip zorgt de Feyenoord-huurling wederom voor evenwicht: 2-2.

Het brengt PEC echter niet van de leg. De gelijkmaker van Roda is een klap, maar niet eentje die goed is voor een knock-out. Allesbehalve, want binnen vier minuten geeft Zwolle alweer antwoord. Ryan Thomas stuurt Mustafa Saymak op pad en de middenvelder zorgt voor een nieuwe voorsprong. Als uitblinker Bram van Polen vervolgens zelf ook nog scoort, is het feest compleet. Over een moeizame eerste helft wordt even niet meer gesproken, de zege is daar en ten opzichte van vorig jaar moet dat een enorme opluchting zijn. “Het is mooi, omdat het de eerste wedstrijd is en we in de tweede helft een visitekaartje hebben afgegeven aan het publiek”, aldus Van ’t Schip.

Volgende week zondag wacht Sparta-uit, direct een uitgelezen kans om in rustig vaarwater te komen. Het duel in Rotterdam begint om 16.45 uur.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Wedstrijdstatistieken:
PEC Zwolle: Boer, Ehizibue, Marcellis, Sandler, Van Polen, Bakker (90. Reynders), Saymak (90. Israelsson), Thomas, Namli, Mokhtar, Parzyszek (76. Nijland)

Roda JC: Jurjus, Ananou, Kum (46. Auassar), Werker (70. Ndenge), Van Peppen, El Makrini, Rosheuvel, Gustafson, Gnjatic, Vancamp, Paulissen (63. Van Velzen)

Scoreverloop:
22. 0-1 Simon Gustafson
45. 1-1 Dirk Marcellis
53. 2-1 Adil Auassar (eigen doelpunt)
62. 2-2 Simon Gustafson (strafschop)
66. 3-2 Mustafa Saymak
74. 4-2 Bram van Polen

Gele kaarten:
Simon Gustafson (Roda JC)

Scheidsrechter:
Bas Nijhuis

Toeschouwers:
13.000

© Annet van Raalten
Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, MAC³PARK Stadion, John van 't Schip

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws