Spectaculaire ontknoping brengt PEC zege

| 30-09-2017

PEC Zwolle heeft zaterdagavond op schitterende wijze drie punten overgehouden aan het thuisduel met FC Groningen. De Zwollenaren leken lang genoegen te moeten nemen met een 2-2 gelijkspel, maar een heel laat doelpunt van Youness Mokhtar liet het stadion alsnog ontploffen: 3-2. “We moeten genieten van zo'n overwinning en dat gaan we doen ook”, zegt trainer John van ’t Schip.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Als scheidsrechter Pol van Boekel na tachtig minuten had afgefloten, dan waren PEC Zwolle en FC Groningen vast en zeker tevreden geweest. Beide partijen lijken zich namelijk neer te leggen bij een puntje, maar plots is daar iets van wat op een black-out lijkt. Tom van Weert haalt rond de middenlijn Dirk Marcellis onderuit en daardoor gloort er plotseling weer hoop aan de horizon. Scheidsrechter Van Boekel bestraft die tackle, terecht, met rood en daardoor ruikt Zwolle bloed. Piotr Parzyszek wordt ingebracht, het spel wordt opportunistischer en dan is daar Youness Mokhtar. Parzyszek brengt de bal bij de buitenspeler, die zijn matige partij vervolgens richting de prullenbak schiet. Hij is de man die de 3-2 maakt en het Zwolse stadion in grote euforie brengt.

Eerst lijkt het nog de avond van Stef Nijland te worden. De spits krijgt de voorkeur boven Parzyszek en is zo gemotiveerd als maar zijn kan. In de beginfase vuurt hij al twee keer richting doel en uiteindelijk is hij al snel trefzeker. Op het moment dat FC Groningen door een goal van Ritsu Doan met 0-1 voor staat, is hij uiterst alert op een afgeslagen bal. “Dit is wat ik het liefste doe en enorm veel plezier uit haal. Invallen is ook leuk, maar er gaat niets boven dit gevoel. Als dat dan ook nog eens een doelpunt oplevert, is dat helemaal mooi”, vertelt Nijland, die vervolgens ziet dat beide ploegen na rust nog twee keer scoren. Eerst werkt Tom van Weert de bal maar net over de doellijn en vijf minuten later is Ryan Thomas de man. Hij werkt de bal, stilist als hij is, fraai binnen.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Daar lijkt het dus bij te blijven, totdat Mokhtar in de slotfase ineens kan uithalen. 3-2, dikke bingo en een waar Zwols volksfeest. Nijland treft in de catacomben vader Hans, algemeen directeur bij FC Groningen. Er is een hand, er zijn felicitaties, maar dat is het ook wel. “Prikjes uitdelen? Nee, zo gaan wij niet met elkaar om. We leven heel erg met elkaar mee, dus ik weet ook dat zij nu in een lastige fase zitten. De familieapp is trouwens net wel ontploft, haha. Maar of het nou FC Groningen, Ajax of Vitesse is, dat maakt mij niet meer uit. Ik wil mezelf laten zien, dat is het belangrijkste”, vertelt Nijland, die toch nog maar even terugkeert naar vader Hans. Die kan, na het late doelpunt van Mokhtar, wel wat steun gebruiken. Hoe anders is dat in Zwolle, waar het op dit moment genieten is. Nog even en het MAC3Park Stadion is een onneembare vesting.

Wedstrijdstatistieken:
PEC Zwolle: Boer, Ehizibue, Marcellis, Freire, Van Polen, Saymak (90. Parzyszek, Bakker (61. Dekker), Thomas, Namli, Mokhtar, Nijland (70. Ondaan)

FC Groningen: Padt, Te Wierik, Memisevic, Reijnen, Warmerdam , Bacuna, Yttergard Jensen, Doan, Idrissi (90. Drost), Van Weert, Mahi (88. Hrustic)

Scoreverloop:
15. 0-1 Ritsu Doan
19. 1-1 Stef Nijland
55. 1-2 Tom van Weert
60. 2-2 Ryan Thomas
90. 3-2 Youness Mokhtar

Gele kaarten:
Bram van Polen, Diederik Boer, Younes Namli, Kingsley Ehizibue (PEC Zwolle) en Oussama Idrissi (FC Groningen)

Rode kaart:
Tom van Weert

Scheidsrechter:
Pol van Boekel

Toeschouwers:
13.160

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, MAC³PARK Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws