Schrijven de broers Mulder geschiedenis?

| 10-02-2014

Schrijven de Zwolse tweelingbroers Ronald en Michel Mulder geschiedenis op de Olympische Spelen in Sotsji? Dat is de grote vraag. In de aanloop naar de 500 meter, waarop de gebroeders Mulder maandag in actie komen, heeft Beslist.nl, sponsor van het schaatsteam van Michel Mulder, het verloop van de wereldrecords sinds 1950 onder de loep genomen.

De records zijn verwerkt in de vorm van een infographic. Hierbij werd ook gekeken naar de invloed van het materiaal op het rijden van wereldrecords, bijvoorbeeld de introductie van het aerodynamische schaatspak van de Zwitserse schaatser Franz Krienbühl, de officiële doorbraak van de klapschaats en het aantal wereldrecords die op de diverse schaatsbanen werden behaald. Voor een nieuw wereldrecord op de 500 is de 34,03 van Jeremy Wotherspoon de te kloppen tijd. De Canadees is sinds 2007 wereldrecordhouder. Sinds 1950 is er 7,77 seconden van het wereldrecord op de 500 meter afgereden. Dat is twintig procent van de recordtijd uit 1950.

Het persoonlijk record van Michel Mulder staat op 34,26, een toptijd die hij vorig jaar reed tijdens een wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City. Het persoonlijk record van broer Ronald is zelfs nog iets sneller. Hij noteerde op 15 november 2013 een tijd van 34,25 seconden, een Europees record. De loting voor de eerste 500 meter heeft uitgewezen dat Michel Mulder in de voorlaatste rit in actie komt. De rijder van Beslist.nl neemt het op tegen Keiichiro Nagashima, die vier jaar geleden in Vancouver zilver veroverde. Broer Ronald Mulder verschijnt daarna op de baan. Hij duelleert met de Rus Aritom Koeznetsov in de twintigste en laatste rit.

Ook op de 1.000 meter maakt Nederland een reële kans op een Olympische medaille. De 1.000 meter wordt woensdag gereden en ook op deze afstand komt Michel Mulder in actie. Net als de andere Nederlandse deelnemers (Mark Tuitert, Stafan Groothuijs en Koen Verweij) zal hij er alles aan doen om topfavoriet én Olympisch kampioen Shani Davis te verslaan. Davis won de titel zowel tijdens de Spelen van Vancouver in 2010 als tijdens de Spelen van 2006 in Turijn. Het wereldrecord, eveneens in handen van de Amerikaan, staat sinds 2009 op 1.06,42. Hiermee is hij 22 seconden sneller dan het record van zestig jaar geleden.

Schaatsen, Ronald Mulder, Olympische Spelen, Michel Mulder, Beslist.nl

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws