Schoolkorfbaltoernooi Zwolle groot succes

| 27-05-2010

Wie aan korfbal denkt, die denkt direct aan uitslagen als 7-8, 14-13, 15-18 of misschien nog wel veel gekker. Wie ooit getuige is geweest van een schoolkorfbaltoernooi zal echter zeggen dat ook 0-0, 1-1 of 2-2 typische korfbaluitslagen kunnen zijn. Op het complex van CKV Sparta streden woensdagmiddag honderden basisschoolleerlingen tegen elkaar. Tussen al die verschillende wedstrijden zaten natuurlijk voldoende grote uitslagen, maar regelmatig hielden de teams elkaar goed in evenwicht.

Aan de Nijenhuislaan in Zwolle was het woensdag een drukte van jewelste. Hoewel het niet al te warm was, stond het sportpark vol met mensen. Natuurlijk vooral met kinderen die namens hun school deelnamen aan het door SportService Zwolle georganiseerde toernooi. Maar ook veel ouders, opa’s en oma’s hadden de moeite genomen om naar het prachtige sportcomplex van Sparta te komen.

Een tros kinderen vechtend voor één bal, allemaal verzameld onder één korf en dan soms wel minuten lang. Dat was woensdag het beeld dat veelvuldig te zien was op de eerste vier velden, die speciaal waren ingericht voor de jongste deelnemers uit groep 3 en 4. Hoewel er in deze leeftijdsgroep enorm veel werd gescoord, verdween er toch ook wel regelmatig een 0-0 op het bord. Ook waren er genoeg potjes te aanschouwen waarbij er meer pleisters geplakt moesten worden dan dat er doelpunten werden gemaakt, want er werd nog wel eens een knie geschaafd aan het kunstgras of een hoofd gestoten.

Dat de vele belangstellenden voor het schoolkorfbaltoernooi zich geen moment hebben hoeven vervelen, blijkt wel uit de cijfers achteraf. Alleen al op de eerste vier, van in totaal negen, velden werd er in vijftig wedstrijden al 181 keer gescoord. Ook in de finale was het publiek getuige van vier doelpunten. De Gerenhof werd kampioen door de Vlieger locatie 2, team 3 in de finale met 3-1 te verslaan. In de wedstrijd om de derde en vierde plek was Aquarel 2 met 1-0 te sterk voor Campherbeek 1.

De leerlingen uit groep 5 en 6 moesten zich al iets meer aan de ‘volwassen’ regels van korfbal houden. Zij speelden op een groter veld en kenden ook een speciaal aanvals- en verdedigingsvak. Omdat er hier overduidelijk goed werd verdedigd, vielen de uitslagen misschien niet zo hoog uit, maar werd er nog altijd voldoende raak geschoten. Aquarel 1 deed dat uiteindelijk het beste, door in de finale Morgenster 3 te verslaan. Campherbeek 2 eindigde in deze categorie als derde.

Pas echt serieus korfbal werd er woensdag gespeeld in de wedstrijden tussen leerlingen uit groep 7 en 8. Per team vier meisjes en vier jongens, eerlijk verdeeld over aanvals- en verdedigingsvak. Een meisje verdedigde een meisje, en een jongen een jongen, zoals het volgens de regels hoort. Dat er inmiddels genoeg jeugdige Zwollenaren onderdak hebben gevonden bij CKV Sparta of Oranje Zwart werd ook direct duidelijk, want dikwijls werd er van grote afstand raak geschoten of werd er een mooie aanvalscombinatie opgezet.

De finale tussen Vrije School Michaël en de Vlieger locatie 2 werd een enorm spannende. De Vrije School kwam verdiend op voorsprong, maar moest na de wissel - verdedigers werden aanvallers en vice versa - ook een tegendoelpunt incasseren. Strafworpen moesten daarom de beslissing brengen en die waren iets beter aan de Vlieger besteed. Zodoende mag de Vlieger locatie 2 op zaterdag 5 juni deelnemen aan het Overijssels kampioenschap schoolkorfbal op de velden van DOS-WK in Enschede. Ook Aquarel 1, dat winnaar werd in groep 5 en 6, mag dan deelnemen. Voor de kinderen van groep 3 en 4 bleef het bij één leuke middag.

SportService Zwolle, Korfbal, Sparta, Oranje Zwart, Schoolkorfbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws