Scherp Landstede Basketbal verpulvert Apollo

| 10-02-2019

Een messcherp Landstede Basketbal declasseert Apollo Amsterdam in een zeer eenzijdige wedstrijd met maar liefst 104-59. De felle thuisploeg laat de Amsterdamse formatie alle hoeken van het veld zien en kan zich nu op gaan maken voor de terugwedstrijd in de halve finale van de beker tegen Dutch Windmills.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Het is zondagmiddag genieten in het Theater voor de Sport. De Zwolse verdediging is intens, de verre ballen vallen en het team is uiterst eerzuchtig. Na afloop glimt Landstede-coach Herman van den Belt van oor tot oor: “Ik heb genoten van mijn ploeg. In de gehele linie was het een uitstekende wedstrijd.” Apollo-coach Patrick Faijdherbe is - zoals altijd - helder: “Landstede Basketbal is gewoon een topclub. Ze verdedigden ons helemaal weg. Ze renden ons van alle screens af. Thuis gaan we nog wel een top-4-ploeg pakken, maar vandaag…”

In de aanvangsfase van de wedstrijd lijken Noah Dahlman en Sherron Dorsey-Walker geen bal te kunnen missen. Dahlman draait vliegensvlug langs de lange Berend Weijs en Max van Schaik en Dorsey-Walker houdt lang zijn honderd procent score in stand. Hij vliegt langs tegenstanders alsof ze er niet staan en zijn schoten vallen allemaal perfect binnen. Twee floaters van Dimeo van der Horst zorgen voor enig tegenwicht, maar The Hammers slaan schoten weg en verzilveren krachtig in de eigen aanval. Olaf Schaftenaar schiet zijn eerste van maar liefst zes driepunters en Kevin Bleeker pakt zijn eerste dunk. Het is 24-10 na tien minuten.

Via driepunters van Berend Weijs en Max van Schaik lijkt er spanning te komen, maar dit is van zeer korte duur. Via 24-16 wordt het 42-18. Iedereen scoort en niemand verzaakt. Hoekjes van Ralf de Pagter, drives van Kaza Kajami-Keane en schoten van Dorsey-Walker en Schaftenaar. Het aantal assists neemt zienderogen toe. Aan het eind staan er 25 assists en dertien steals op het formulier. De Amsterdammers staan erbij en kijken erna. Apollo-coach Patrick Faijdherbe schudt deemoedig het hoofd. Het is rust bij 46-21.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Na rust slaagt Apollo erin scorend een bijdrage te leveren. De 38 punten na rust zijn meer dan acceptabel, maar de Zwollenaren verzaken niet. Er komen er gewoon nog 58 punten bij. Drie Amsterdamse driepunters wegen niet op tegen het scorend Zwols vermogen. Sherron Dorsey-Walker schiet weer eens van heel ver raak, pakt een geweldige steal en rondt af, Mike Schilder jast er een driepunter in en Kaza Kajami-Keane legt weer eens onnavolgbaar binnen.

Dan is het tijd voor nieuwkomer Kayel Locke. De Amerikaan is pas een dikke week in Nederland, maar laat zich gelden. Hij is explosief, springt hoog en pakt fraaie rebounds en blijkt een scoremachine. Waar hij in de eerste helft nog zoekt naar het schot, valt na rust alles binnen. Als een tank dendert hij door de jonge Amsterdamse defensie. In negentien minuten speeltijd is hij goed voor evenveel punten, wat hem de titel man of the match oplevert. Een stevig voorargument voor zijn verkiezing blijkt zijn snoeiharde slam dunk. Weliswaar dunkt ook Kevin Bleeker nog even door met wat extra hangtijd, maar de dunk van Locke is een waar hoogtepunt.

Terwijl het publiek “honderd, honderd, honderd…” begint te scanderen, zet de thuisploeg nog even aan. Locke zet de teller op 98, maar Mike Schilder eist de eer van het honderdste punt op. Daarmee kan Schilder de appeltaart gaan bakken, een hernieuwde driepunter van Olaf Schaftenaar is de slagroom op deze taart. Donderdag wacht de terugwedstrijd in de halve finale tegen Dutch Windmills. In het Landstede Sportcentrum start strijd om het ticket voor de bekerfinale om 19.30 uur.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Punten:
Olaf Schaftenaar en Sherron Dorsey-Walker 20; Kayel Locke 19; Noah Dahlman 14; Kaza Kajami-Keane 13; Ralf de Pagter en Mike Schilder 6; Kevin Bleeker 4; Nigel van Oostrum 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws