Schaatsers Simfiz moe maar zeer voldaan

| 26-01-2011

De afgelopen periode was het voor de wielrenners van Team SiMFiZ vaak zoeken naar alternatieve trainingsvormen. Het winterse weer liet het vaak niet toe om op de fiets te springen. Eén van de alternatieven was het schaatsen en de Zwollenaren Bas Waaijer en Matijs Jansen namen dat dit jaar wel heel serieus. Zij schreven zich in voor de schaatsmarathon over 200 kilometer op de Plansee in Oostenrijk.

Een paar dagen voor vertrek bleek de Plansee echter niet geschikt om op te schaatsen, er lag geen centimeter ijs. Dat was de eerste tegenslag. De organisatie van de schaatsmarathon zocht naar een passend alternatief. Deze werd gevonden in de vorm van de Reschensee. Wel twee uur rijden vanaf Reutte, de plaats waar de Zwollenaren bivakkeerden bij de Plansee. Tegenslag nummer twee, want dat betekende vier uur minder schaatstijd om de marathon te volbrengen. De afstand werd door de organisatie dan ook teruggebracht van 200 naar 150 kilometer. Tegenslag nummer drie.

Met goede moed stapten Matijs, Bas en Jan (de vader van Bas) in de vroege ochtend uit de bus bij de Reschensee, op 1.500 meter hoogte. Het was er ijzig koud en het waaide flink: windkracht 6! En aangezien er ronden geschaatst moesten worden van 12,5 kilometer, betekende dat minimaal 6 kilometer per ronde heftige tegenwind. Vanaf het vertrek nestelden Matijs en Bas zich direct in de eerste groep. En toen volgde tegenslag nummer vier, want een schaats van Bas ging kapot. Gelukkig kon de schaats ter plekke nog worden gemaakt, maar hij verloor veel kostbare tijd. Matijs kon zich tot 100 kilometer handhaven in de eerste groep, die toen nog uit vijf schaatsers bestond.

Aangezien Bas niet meer in een groep reed, moest hij in zijn eentje knokken tegen de straffe ijzige wind. Jan bleef ondertussen in één tempo schaatsen en wist van geen ophouden. Na een dag schaatsen kwamen de drie heren moe maar zeer voldaan over de finish. Bas wist ondanks de pech toch nog 112,5 kilometer af te leggen, Jan op zijn beurt 120 en Matijs 137,5 kilometer.

Schaatsen, Wielrennen, Bas Waaijer, Team Tegenkracht, Matijs Jansen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws