Schaatsers alleen via NK naar wereldbeker

| 15-10-2011

Voor de Zwolse schaatsers Ronald Mulder, Michel Mulder en Lotte van Beek staat er op het NK Afstanden op 4, 5 en 6 november meer op het spel dan alleen de nationale titel. Het toernooi is namelijk ook het enige kwalificatiemoment voor de eerste drie wereldbekers van het seizoen. Het volgende cruciale selectiemoment is pas eind december. Geen van de Zwolse rijders geniet een beschermde status, zoals Jan Smeekens bijvoorbeeld wel op de 500 meter.

© Annet van Raalten

De selectienormen voor de internationale wedstrijden en kampioenschappen langebaan staan voor de KNSB al in het teken van de Olympische Winterspelen in 2014. Net als in het olympische seizoen 2009-2010 is er gekozen voor twee belangrijke piekmomenten. De laatste week van december zal voortaan dé kwalificatieweek voor de Nederlandse schaatsers worden, die zo veel mogelijk lijkt op de kwalificatie voor de Spelen van 2014. De wedstrijden beginnen al op Tweede Kerstdag en worden afgesloten op 29 en 30 december met het KPN NK Sprint.

Tijdens het NK Afstanden begin november in IJsstadion Thialf verdedigt Ronald Mulder zijn nationale titel op de 500 meter. Net als vorig jaar is Jan Smeekens, inmiddels ook teamgenoot, zijn grootste uitdager. Smeekens is al nagenoeg zeker van deelname aan het wereldbekerciruit. Op grond van zijn prestatie op het WK van afgelopen seizoen, waar hij derde werd, is vormbehoud tijdens het NK voldoende om zich te plaatsen. Een achtste plek volstaat, Mulder moet ter vergelijk bij de eerste vier schaatsen. Zijn vorig seizoen ging grotendeels verloren als gevolg van een hardnekkige liesblessure. Op de 1.000 meter zijn er slechts drie startplaatsen te verdienen.

Voor Lotte van Beek wordt het een stuk lastiger om zich voor de eerste wereldbekers in Chelyabinsk, Astana en Heerenveen te plaatsen. De allroundster van Team Liga heeft in haar eerste contractjaar te maken met veel concurrentie in een sterk deelnemersveld. Op de 1.500 meter krijgt Nederland slechts twee startbewijzen, terwijl al drie dames een beschermde status hebben op grond van afgelopen seizoen. Op de 3.000 meter liggen daarom de grootste kansen. De KNSB mag vier rijdsters naar de wereldbekerwedstrijden sturen, terwijl alleen Ireen Wüst aan het tonen van vormbehoud genoeg heeft.

APPM/iSkate, Schaatsen, Ronald Mulder, Lotte van Beek, Michel Mulder, Control, Team Liga


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws