Schaatsen op open wateren gevaarlijk

| 03-12-2010

Schaatsen op natuurijs is momenteel nog levensgevaarlijk. Volgens de KNSB is het ijs op open wateren volstrekt onbetrouwbaar. De sneeuw maakt het bovendien lastig om te zien waar de wakken zijn. “Natuurlijk is het mooi dat het nu al vriest en dat mensen enthousiast zijn om te gaan schaatsen”, laat een woordvoerder weten. “Maar de KNSB raadt met klem af om nu al het ijs op te gaan. We kunnen waaghalzen natuurlijk niet tegenhouden, maar het is echt nog veel te gevaarlijk.”

Momenteel zijn er in het land echter al wel natuurijsbanen open, de meeste daarvan in het noorden en het oosten van het land. De ijsbaan van IJsvereniging WVF in Zwolle blijft tot nader bericht geopend, maar ook daar blijft het betreden op eigen risico. In tegenstelling tot donderdag, toen de ijsbaan achter ontmoetingscentrum Het Anker in Westenholte pas om 15.30 uur open ging, kan er vrijdag de hele dag worden geschaatst. De ijsbaan is volgens de gebruikelijke tijden geopend. IJsbaan Herfte-Wijthmen-Zalné is nog gesloten.

Van toertochten op meren en plassen is de komende periode vooralsnog geen sprake, zo laat de KNSB weten. “Als er nu een toertocht wordt uitgezet, komen daar waarschijnlijk meer dan tienduizend mensen op af. Daarvoor is het ijs nog te dun.” Aan de vorstperiode lijkt zondag een tijdelijk einde te komen. Het KNMI voorspelt dan een middagtemperatuur die kan oplopen tot 5 graden.

Schaatsen, KNSB, Natuurijs, IJsbaan Westenholte, IJsvereniging WVF, IJsbaan Herfte-Wijthmen-Zalné

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws