Saymak: ‘De Kuip, dat zit toch in je hoofd’

| 03-03-2017

PEC Zwolle treft zaterdagavond in Vitesse de kersverse bekerfinalist. Woensdag was het nog feest in het Arnhemse kamp, want door een 1-2 overwinning op Sparta staat er een reisje naar De Kuip te wachten. Zaterdag moeten de feestvierders alweer aan de bak, in Zwolle. Een voordeel voor PEC? “Zij hoeven niet ten koste van alles te winnen. Ze hebben hun hoofddoel al gehaald”, denkt middenvelder Mustafa Saymak.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

PEC Zwolle is wat dat betreft een ervaringsdeskundige. Zelf overleefde het in dit decennium twee keer een halve finale, waarna de daaropvolgende competitiewedstrijd nooit werd gewonnen. In het eerste jaar bleef het bij ADO Den Haag steken op 1-1 en het jaar daarna was PSV te sterk. Het moet gezegd, dat zijn überhaupt geen gemakkelijke potjes. Feit is echter dat het PEC nooit lukte om na een halve finale een goed resultaat over de streep te trekken. “Misschien heeft Vitesse nu wel zoiets dat ze het morgen op tachtig procent af kunnen doen. Ze gaan naar De Kuip, ze spelen een finale, dat zit toch in je hoofd. Al hebben wij daar niets aan. Wij moeten naar onszelf kijken, want we kunnen een goede slag slaan”, vindt Saymak.

En zo is het ook. PEC Zwolle sluit bij een overwinning enigszins aan bij de bovenliggende ploegen en dat is veel belangrijker dan Vitesse. De wedstrijden tegen FC Utrecht en AZ, net als Vitesse ook subtoppers, werden niet gewonnen. Maar drie keer is scheepsrecht, zo denkt Saymak. “Tegen Twente hebben we goed gespeeld en ook vorige week tegen AZ. Zeker in de tweede helft hadden we verdiend om te winnen, uiteindelijk zaten we balend in de kleedkamer. Dus het kan wel”, zegt de middenvelder, die weet welk gevaar PEC zaterdagavond uit moet bannen. “Wij mogen niet teveel fouten maken. Vitesse beschikt over veel individuele kwaliteiten, waardoor het zo wordt afgestraft. Daar moeten we voor waken.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Voor Saymak zelf ligt er tegen Vitesse wederom een plaats centraal op het middenveld in het verschiet. Wederom, want hij speelt al wekenlang op die positie. Het zorgt eindelijk voor vastigheid. “Dat is wel fijn ja en geeft veel vertrouwen. Ik ben er alleen nog niet. Ik ben honderd procent fit, maar laat op het veld nog niet zien wat ik kan. Natuurlijk ben ik geen Messi of Cristiano Ronaldo, maar ik weet wel wat ik kan. Wat dat betreft zit ik op zestig of zeventig procent, denk ik.” Het duel tussen PEC Zwolle en Vitesse begint zaterdagavond om 20.45 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout.

Vermoedelijke opstelling: Van der Hart; Van Polen, Sandler, Bouy, Warmerdam; Holla, Saymak, Thomas; Ehizibue, Menig, Brock-Madsen

Voetbal, Mustafa Saymak, Eredivisie, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws