Saymak: ‘Dan misschien weer om tafel’

| 14-04-2017

PEC Zwolle-middenvelder Mustafa Saymak belandde tegen Feyenoord plotseling op de bank. Een veelgenoemde reden was rust, maar dat bleek toch anders te liggen. Trainer Ron Jans koos bewust voor een andere invulling van zijn middenveld en met succes. Zondag tegen FC Groningen keert Saymak echter weer terug in de basis. “Ik heb me goed laten zien op de trainingen en ben er weer helemaal klaar voor”, stelt Saymak.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Zonder Saymak speelde PEC Zwolle geen onaardige wedstrijd. Feyenoord werd binnen de kortste keren op een 2-0 achterstand getrakteerd en uiteindelijk pakten de Zwollenaren een punt: 2-2. Voor Jans is dat geen reden om zijn basiself intact te laten, want Saymak keert terug en dat geldt ook voor spits Nicolai Brock-Madsen. Kingsley Ehizibue en Calvin Verdonk zijn de spelers die sneuvelen. Saymak is blij om weer terug te zijn. “Ik hoopte dat de keuze van de trainer met vermoeidheid te maken had, maar dat was niet zo. De trainer wilde een blok op het middenveld vormen en daarom koos hij voor anderen. Maandag sprak ik even met de trainer en liet hij al weten dat ik waarschijnlijk weer in de basis sta. We spelen in een 4-4-2, waarin ik een verdedigende rol heb.”

Voor Saymak is het vooralsnog een lastig seizoen gebleken. Hij keerde terug van een zware kruisbandblessure en reikte amper tot zijn gebruikelijke niveau. Fysiek is hij vrij van zorgen en ook in het hoofd speelt zijn oude blessure geen rol meer. Maar wat dan wel? “Ik ben de operatie allang vergeten en heb de blessure achter mij gelaten. Dat is het niet. Ik denk dat het te maken heeft met vertrouwen. Ik voel toch de druk dat er niets fout mag gaan. Dat moet vanzelf weggaan, denk ik”, legt de middenvelder uit. Hulp zoeken doet hij niet, hij wil het zelf voor elkaar boksen. “Een mental coach is niets voor mij. De trainer zegt ook dat het vanzelf weggaat. Daar vertrouw ik op.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Voor zijn blessure was Saymak bezig met een transfer, om zo ook de club iets terug te geven. Op dit moment is er van een transfer geen sprake, al loopt het contract van de middenvelder volgend jaar af. Als PEC dus nog iets aan het kind van de club wil verdienen, moet het rap gebeuren. De vraag is wel of het verstandig is om op dit moment ergens anders te gaan kijken, aangezien Saymak nog allerminst op niveau is. “Ik wil graag dat de club iets terugkrijgt, want ze hebben mij de kans gegeven in het betaalde voetbal. Ik heb nog een contract voor een jaar, dus zou ik aankomende zomer of aankomende winter verkocht moeten worden. Als het dan niet tot een transfer komt, kunnen we weer om tafel. Dat is misschien wel een optie.”

Eerst is het zondag FC Groningen en daar kan PEC Zwolle zich zo goed als veilig spelen. Eindelijk, want dat is al weken hét gespreksonderwerp. “Bij winst is het denk ik klaar, dan is de druk er wel af. En ik denk dat het kan”, sluit Saymak af. Het duel tussen FC Groningen en PEC Zwolle begint zondagmiddag om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Martin van den Kerkhof.

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Van der Hart; Van Polen, Marcellis, Bouy, Warmerdam; Thomas, Holla, Saymak, Mokhtar; Menig, Brock-Madsen

Voetbal, Mustafa Saymak, Eredivisie, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws