Ronald en Michel Mulder klaar voor NK

| 06-11-2012

Ronald en Michel Mulder zijn er klaar voor. Met het NK Afstanden gaat het seizoen voor de Zwolse schaatsers echt van start. En beide heren zijn vol vertrouwen. Michel schudde afgelopen zaterdag in Thialf tijdens een trainingswedstrijd over 500 meter nog een zeer snelle tijd uit zijn mouw: 35.15. En Ronald reed ook zeker niet onverdienstelijk met 35.34.

© Annet van Raalten

“Ik heb tijdens een trainingswedstrijd nog nooit zo hard gereden, dus ik kan wel zeggen dat het goed gaat”, vertelt een zelfverzekerde Michel Mulder, die vorig seizoen de wereldtitel sprint op een haar na misliep en in de zomer van 2012 in Italië zeer knap wereldkampioen op skeelers (500 meter op de weg) werd. “Ik kijk terug op een zeer mooie zomer. Na mijn derde plaats vorig jaar behoorde ik wel tot de favorieten, maar de wereldtitel was voor mij toch wel een verrassing.” Toeval was het zeker niet, want de Zwollenaar had hard getraind voor het WK. “Je wint niet zomaar een wereldtitel, ik had absoluut de nadruk op dit evenement gelegd.”

In tegenstelling tot Michel stond Ronald Mulder in de zomer niet op wieltjes. “Het was voor mij een bijzondere zomer zonder skeeleren. Dat was wel even wennen, maar ik heb de gehele periode hard kunnen trainen met de schaatsploeg en hopelijk pakt dat goed uit”, stelt Ronald, die ook veel vertrouwen heeft getankt met de trainingswedstrijd van afgelopen zaterdag. “Over mijn eerste trainingstijden was ik niet zo te spreken, maar 35.34 is gewoon goed.” Met deze prima tijd werd Ronald in Heerenveen vierde, achter zijn broer Michel, Jan Smeekens en Hein Otterspeer. Tussen deze vier heren zal de strijd om de titel op de 500 meter vrijdag volgens Ronald ook gaan.

“Ik probeer zelf scherp te zijn en richt mij in eerste instantie op een ticket voor de World Cup-wedstrijden. Maar als ik een hele goede eerste race rij, dan kan ik ook meestrijden om de titel. Daarvoor zijn echter wel twee strakke ritten nodig.” Als outsiders noemt Ronald zijn ploeggenoot Stefan Groothuis en Jesper Hospes. “Stefan heeft weliswaar nog geen goede 500 meter gereden, maar je weet het nooit.” Ook Michel schrijft Groothuis niet op basis van zijn voorseizoen af. “Ik denk dat hij er komend weekend wel weer staat”, aldus Michel, die Jan Smeekens en Hein Otterspeer als zijn grootste concurrenten ziet op de 500 meter.

© Annet van Raalten

“De vorm van de dag is gewoon heel erg belangrijk. De Nederlandse sprinters zitten qua niveau heel dicht bij elkaar, dus ik heb zeker kans om Nederlands kampioen te worden en daar ga ik ook voor”, zegt Michel, die na het WK skeeleren slechts een weekje rustig aan heeft gedaan. “Na een week was ik er wel weer klaar voor en heb ik de draad weer opgepakt. De overstap naar schaatsen verliep goed en het voorseizoen is vlekkeloos verlopen.”

Naast de 500 meter rijden de gebroeders Mulder zondag ook nog de 1.000 meter tijdens het NK Afstanden in Heerenveen. “Voor de 1.000 meter heb ik heel veel getraind en ik hoop op die afstand stapjes vooruit te maken”, stelt Ronald. Datzelfde geldt voor Michel. “De 1.000 meter gaat stukken beter dan vorig jaar. Dat komt misschien ook wel door Mark Tuitert. Door zijn komst is er met de ploeg wel meer getraind richting de 1.000 meter en daar ben ik blij mee. Zeker ook met het oog op het NK Sprint en het eventuele WK Sprint. Daarvoor moet je immers op twee afstanden top zijn.”

Schaatsen, Ronald Mulder, Michel Mulder, Thialf

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws