Ron Zwerver kan leven met 1-3 nederlaag

| 10-01-2015

Jong Oranje heeft zich zaterdag in het Landstede Sportcentrum kranig geweerd tegen Jong Bulgarije. De volleybalformatie van bondscoach Ron Zwerver verloor in Zwolle weliswaar met 1-3, maar verraste vriend en vijand. Een half jaar terug werd er op het EKK namelijk nog kansloos met 3-0 verloren van de ploeg uit Bulgarije en daar was dit keer totaal geen sprake van.

Ondanks het 1-3 verlies was ook Zwerver na afloop blij met wat hij had gezien. “We creëerden kansen en konden ook steeds terugkomen, mooi om die progressie te zien. Bulgarije blijft echter beter als het gaat om de effectiviteit van de aanval; zij kunnen een rally echt afmaken.” Bulgarije, dat een half jaar geleden Oranje nog met 3-0 van het veld sloeg, zag Nederland door met name sterk blokkerend werk de leiding in de eerste set overnemen op 18-17. Na een sterke serviceserie van Hidde Boswinkel stond het 21-18 voor de thuisploeg. Toen even later Bulgarije opnieuw in het net serveerde, was het eerste setpunt voor Nederland met een ruime marge binnen: 25-20.

In het tweede bedrijf pakte het zelfverzekerde Oranje direct de leiding. Op de helft van de set had de ploeg van Zwerver zelfs een gaatje van drie punten geslagen (14-11). Bulgarije wist echter weer op gelijke hoogte te komen (16-16), waarna het bij 17-18 de leiding overnam en deze, ondanks verwoede pogingen van de thuisploeg, niet meer uit handen gaf. Na een uitgeserveerde bal van Boswinkel was de stand in sets gelijk (22-25). In de derde set liep Bulgarije direct weg van de thuisploeg (2-6), waarna Zwerver spelverdeler Sam Gortzak naar de kant haalde voor Freek de Weijer. Jong Oranje wist, mede dankzij foutjes aan Bulgaarse zijde, weer aan te haken (13-14), maar vanaf 17-18 denderde de Bulgaarse trein hard door. Via 17-20 werd het 18-24, waarna een ace van de Bulgaarse reus Velizar Chemokozhev een einde maakte aan de derde doorgang (18-25).

De Weijer mocht blijven staan bij aanvang van de vierde set, die Boswinkel met twee directe servicepunten mooi opende voor Oranje (2-0). Een ace van Chris Ogink bracht Nederland op 6-3, een marge die de thuisploeg in stand wist te houden tot de Bulgaren bij 12-12 langszij kwamen. Bulgarije nam de leiding over bij 14-15 en wist haar voorsprong richting het einde van de set te vergroten. Bij 18-20 probeerde Zwerver het tij nog te keren voor Gortzak weer binnen de lijnen te brengen voor De Weijer, maar ook dat kon niet verhinderen dat Bulgarije op setpunt kwam (20-24). Stijn van Tilburg en Boswinkel sloegen nog twee Oranje punten binnen, maar daarna was het toch echt gedaan met het Nederlandse verweer: 22-25.

Volleybal, Oranje, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws