Ron Jans lyrisch: ‘Dit was echt geweldig’

| 07-05-2017

De Zwollenaren in het MAC3Park Stadion sterven zondagmiddag duizend doden, als PEC het opneemt tegen SC Heerenveen. Zeker als Ouasim Bouy na een dik kwartier met rood naar de kant moet, wordt het even muisstil. Na afloop is er echter feest, want een 2-1 zege levert PEC nog een jaar eredivisie op. “Dit was echt geweldig. Het levert zoveel voldoening op”, stelt trainer Ron Jans na afloop van zijn laatste thuiswedstrijd.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het moest eigenlijk ook zo zijn. De laatste thuiswedstrijd van Ron Jans als trainer van PEC Zwolle moet met een vreugdedans worden afgesloten. De meest succesvolle trainer uit de clubgeschiedenis uitzwaaien onder degradatiestress, nee, dat zou de prestatie van Jans tekort doen. Zover komt het gelukkig niet, al slaat de schrik hem na achttien minuten vast en zeker om het hart. Ouasim Bouy moet dan aan de noodrem trekken en krijgt daarvoor de rode kaart. Het levert langs de zijlijn een felle Ron Jans op, die wel inziet dat het een lastige middag gaat worden. De handen gaan omhoog, even snapt de coach geen bal van de beslissing, maar dat is onterecht. De rode kaart is terecht en PEC voert numeriek een ongelijke strijd.

Juist op dat moment ontwaakt de vlam. PEC Zwolle gaat de strijd nog feller aan en houdt Heerenveen knap van het eigen doel. Zelf komt het sporadisch op de helft van Heerenveen, maar één keer kan genoeg zijn. Na een overtreding mag Danny Holla aanleggen voor een vrije trap en hij schiet de bal heerlijk binnen: 1-0. Daardoor moet Heerenveen plots in de achtervolging en die achtervolging slaagt niet. Aandringen doen de Friezen wel, maar het is zo vruchteloos als het maar zijn kan. PEC staat verdedigend een puike pot te voetballen en komt net na de rust zelfs op een 2-0 voorsprong. Queensy Menig komt op de achterlijn door, heeft geluk dat de assistent-scheidsrechter niet ziet dat de bal achter is geweest, en weet te scoren. “Fantastisch, het was fantastisch. En het publiek, ook fantastisch”, zegt Jans.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

In de tweede helft lukt het Heerenveen niet meer om terug in de wedstrijd te komen, terwijl PEC het nalaat om de wedstrijd verder te beslissen. Vooral Wouter Marinus kan dat doen, maar hij schuift de bal naast. In de uiterste slotfase maakt Reza Ghoochannejhad nog wel de 2-1, maar die komt veel te laat. Daardoor wint PEC van Heerenveen, blijft het in de eredivisie en kan Ron Jans door de voordeur vertrekken. Het is hem gegund, hij heeft heel Zwolle schitterende dingen gebracht. “Ik zal het nooit, nooit, nooit vergeten”, zegt Jans na afloop. Laten we het daar maar bij houden.

Wedstrijdstatistieken:
PEC Zwolle: Van der Hart, Van Polen, Bouy, Marcellis, Warmerdam, Holla, Thomas, Marinus, Ehizibue (73. Schenkeveld), Mokhtar (79. Israelsson), Brock-Madsen (28. Menig)

SC Heerenveen: Mulder, Marzo (58. Slagveer), St. Juste, Bijker, Faes (58. Schaars), Thorsby, Kobayashi, Van Amersfoort (46. Veerman), Zeneli, Larsson, Ghoochannejhad

Scoreverloop:
29. 1-0 Danny Holla
47. 2-0 Queensy Menig
90. 2-1 Reza Ghoochannejhad

Gele kaarten:
Stefano Marzo, Sam Larsson (gele kaart), Youness Moktar, Danny Holla en Queensy Menig (PEC Zwolle)

Rode kaart:
Ouasim Bouy (PEC Zwolle)

Scheidsrechter:
Bas Nijhuis

Toeschouwers:
13.250

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
Voetbal, Ron Jans, Eredivisie, PEC Zwolle, MAC³PARK Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws