Ron Jans: ‘Het geeft een heerlijk gevoel’

| 30-10-2016

PEC Zwolle heeft zondagmiddag de eerste IJsselderby van het seizoen winnend afgesloten. In een levendig duel waren de Zwollenaren met 3-1 te sterk voor aartsrivaal Go Ahead Eagles. “Ik vind dat wij verdiend hebben gewonnen”, vindt trainer Ron Jans, die Danny Holla in de slotfase de beslissing zag forceren. “Dat was een hartstikke mooi einde. Het geeft een heerlijke gevoel.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De wedstrijd van het jaar. Die term viel de afgelopen dagen te pas en te onpas. Thuis tegen de aartsrivaal, het moest en zou gebeuren. Een meer dan duidelijke gedachtegang en dat bleken ook niet zomaar praatjes. Direct na het beginsignaal van scheidsrechter ging het los, al kreeg Go Ahead Eagles via Marcel Ritzmaier de eerste grote kans. Die werd gemist en luttele seconden later lag de bal er aan de andere kant in. Bram van Polen stuurde Queensy Menig op pad, waarop Go Ahead-keeper Theo Zwarthoed besloot uit te komen. Menig lepelde vervolgens de bal keurig over de goalie heen, waarna het eerste Zwolse volksfeest van de dag kon losbarsten. “Queensy maakt een fantastische goal”, aldus Jans.

PEC vergat daarna om de marge verder uit te bouwen. Youness Mokhtar pegelde de bal na een prima actie op de lat en even later was ook Menig weer dichtbij een doelpunt. De spits slalomde keurig naar binnen, maar schoot hoog over. De Zwollenaren waren in die fase duidelijk de bovenliggende partij, ware het niet dat ook Eagles zich steeds meer in de wedstrijd ging mengen. Kansen leverde dat niet op, tot minuut 42. Daarin verwerkte Bram van Polen een bal ongelukkig en daar kon Sander Fischer van profiteren. Hij zorgde voor een 1-1 ruststand. Na de onderbreking was PEC de betere partij, maar het eerste wapenfeit kwam van de zijde van Go Ahead. Marcel Ritzmaier trof vanuit een vrije trap de deklat.

Toch was vooral PEC de baas op het veld. De formatie zette wat meer druk en daar kon Go Ahead zich nog amper onderuit voetballen. Net voor het uur resulteerde dat in een nieuwe Zwolse voorsprong. Mustafa Saymak stond in de as van het veld vogeltje vrij en schoot de bal met zijn verkeerde been binnen. In de slotfase kreeg Eagles nog een megakans op de gelijkmaker, maar Mickey van der Hart hield zijn ploeg op de been. Daarop besliste Danny Holla het helemaal. Na een overtreding van Sander Fischer, die daar een rode kaart voor kreeg, legde de middenvelder aan voor een vrije trap en over de muur was het raak: 3-1. “Ik vond eigenlijk dat Danny die bal helemaal niet mocht nemen, maar goed. Gelukkig heeft hij niet naar de trainer geluisterd”, glundert Jans.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Wedstrijdstatistieken:
PEC Zwolle: Van der Hart, Schenkeveld, Van de Pavert, Van Polen, Verdonk, Holla, Warmerdam, Ehizibue (76. Achahbar), Saymak (71. Marinus), Mokhtar (19. Thomas), Menig

Go Ahead Eagles: Zwarthoed, Groenbast, Fischer, Schenk, Achenteh, Duits (74. Suk), Nieveld, Ritzmaier (84. Teijsse), Maatsen, Wolters, Hendriks (68. Brands)

Scoreverloop:
2. 1-0 Queensy Menig
42. 1-1 Sander Fischer
57. 2-1 Mustafa Saymak
90. 3-1 Danny Holla

Gele kaarten:
Randy Wolters, Rochdi Achenteh, Marcel Ritzmaier, Norichio Nieveld, Sander Fischer, Theo Zwarthoed (Go Ahead Eagles), Danny Holla, Queensy Menig en Wouter Marinus (PEC Zwolle)

Rode kaart:
Sander Fischer (Go Ahead Eagles)

Scheidsrechter:
Serdar Gözübüyük

Toeschouwers:
13.200

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
Voetbal, Ron Jans, Eredivisie, PEC Zwolle, MAC³PARK Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws