Rinus Michels Award voor Phillip Cocu

| 11-05-2018

Phillip Cocu is vrijdagmiddag uitgeroepen tot trainer van het jaar in de eredivisie. De coach van PSV was zelf niet aanwezig tijdens de uitreiking, maar via een videoboodschap sprak hij de ruim 1.500 aanwezigen wel toe. “Hier spreekt waardering uit en dat is fijn”, vindt Cocu, die zijn assistent Chris van der Weerden de award in ontvangst liet nemen.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Ook de zestiende editie van het Nederlands Trainerscongres was weer in trek, want de hoofdtribune van het MAC3Park Stadion van PEC Zwolle was de hele dag goed gevuld. De thuishaven van de Zwolse eredivisionist was voor het zevende achtereenvolgende jaar het decor voor het congres, georganiseerd door de CBV en de VVON, in samenwerking met het vakblad De Voetbaltrainer en de KNVB. De trainers/coaches werden welkom geheten door VVON-voorzitter Arnold Westen en Mario Captein, vice-voorzitter van het CBV, waarna er snel werd overgegaan naar de eerste twee demonstratietrainingen van de dag. In het stadion werkten de vrouwen van Ajax zich in het zweet, terwijl op het veld van Be Quick ’28 de jongens van PSV onder 16 aan de bak mochten.

Nadat trainers Benno Nihom (Ajax) en Adil Ramzi (PSV) hun trainingen hadden afgesloten, stonden de twee volgende demonstratietrainingen al te wachten. Bij Be Quick toonde Niek Loohuis van FC Twente onder 19 zijn kunde, terwijl het in het stadion de beurt was aan Peter Hyballa. Hij trainde met een groep spelers van PEC Zwolle op verschillende spelprincipes en dat deed hij op zijn kenmerkende, energieke wijze. “Ik vind dat deze jongens het fantastisch hebben gedaan. Ik heb ze nu vijftig minuten getraind en je ziet dat ze de korte passes heel goed kunnen. Het was heel leuk”, vertelt de coach aan presentator Bert van Losser.

Na de lunch was het rond 13.30 uur tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de Rinus Michels Awards, onder leiding van FOX Sports-presentatrice Aletha Leidelmeijer. Zij riep Art Langeler naar voren, die allereerst iets vertelde over het ochtendprogramma met de trainers uit het betaald voetbal. “Nico-Jan Hoogma en ik hebben uitgelegd wat we gaan doen en daarna heeft Ronald Koeman een analyse gedaan van de interlands tegen Engeland en Portugal”, zegt de nieuwbakken directeur voetbalontwikkeling van de KNVB, die ook de eerste twee prijzen uit mocht reiken. De award voor jeugdopleiding van het jaar bij de amateurs ging naar RKVV Westlandia, terwijl Ajax werd uitgeroepen tot jeugdopleiding van het jaar in het betaald voetbal.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Vervolgens was het de beurt aan VVON-voorzitter Arnold Westen, die de prijs voor amateurtrainer van het jaar uitreikte. Deze award ging naar Paul van der Zwaan van Quick uit Den Haag. In het verlengde daarvan werden de trainers van het jaar in het betaald voetbal naar voren gehaald. Bondscoach Ronald Koeman reikte de awards uit en de eerste ging naar Michael Reiziger van Jong Ajax. Hij won de prijs voor trainer van het jaar in de Jupiler League. De laatste Rinus Michels Award was voor Phillip Cocu, die mede door zijn vakgenoten werd verkozen tot coach van het jaar van de eredivisie. “Dit is hartstikke mooi, want je wordt gekozen door collega’s die hetzelfde vak uitoefenen en ook op hetzelfde niveau werken. Helaas kan ik er, door iets belangrijks in de privésfeer, niet bij zijn, maar ik hoop dat jullie een mooie dag hebben”, reageert Cocu.

Bondscoach Ronald Koeman had op zijn beurt graag wat meer trainers uit het betaald voetbal in Zwolle gezien. Zo ontbraken de drie genomineerden voor de prijs van trainer van het jaar in de eredivisie. “Als KNVB proberen we te binden met de clubs. Als ik heel eerlijk ben, en dat probeer ik vaak te zijn, dan vind ik de opkomst van de trainers uit het betaald voetbal te weinig. Het is geen kritiek, want natuurlijk heb je te maken met verschillende agenda’s. Ik ben hier zelf ook wel eens niet geweest. Maar deze dag moet centraal staan. Het is goed om af en toe samen te zitten”, weet de bondscoach.

De dag werd afgesloten met een demonstratietraining van Robin Pronk, hoofdtrainer van Jong FC Utrecht. Hij legde de accenten op het verdedigende vlak en dan met name het verdedigen van voorzetten. Een waardige afsluiter van opnieuw een mooi Nederlands Trainerscongres.

Voetbal, Coaches Betaald Voetbal, Trainerscongres, MAC³PARK Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws