Rick Mensink rijdt vol voor overwinning

| 04-03-2016

Een parcours zonder geheimen, veel bekenden langs de weg en aanmoedigingen te over. Voor een Zwolse wielrenner moet het een feest zijn om zaterdag deel te nemen aan de Craft Ster van Zwolle. De 21-jarige Rick Mensink verschijnt opnieuw aan de start en hoopt hoge ogen te gooien. Aan de hand van vijf stellingen blikt de Zwollenaar vooruit op de 56ste editie van de Craft Ster van Zwolle.

© Annet van Raalten

De Ster van Zwolle is voor Rick Mensink de wedstrijd van het jaar
“Ja, dat denk ik inderdaad wel. Als ik één koers uit mag kiezen om te winnen, dan is het de Ster van Zwolle wel. Het is natuurlijk een thuiswedstrijd en die zijn het mooist om te winnen. Daarnaast is de Ster inmiddels een UCI-koers en dat is voor ons een grote vis. Gezien de weersomstandigheden wordt het wel lastig, want er staat waarschijnlijk slechts windkracht twee en dan zijn er geen waaiers. Maar niets is onmogelijk.”

Als Zwolse wielrenner geeft het thuispubliek mij een enorme boost
“Natuurlijk, dat is sowieso waar. Er staan heel veel vrienden en familie langs de kant, die samen het parcours afsteken. Ik weet nog wel van twee jaar geleden dat in zo’n beetje iedere bocht mijn naam werd geroepen. Dat hoor je dan wel, op de één of andere manier filter je dat eruit. En ik weet dan ook vaak wel wie het roept. ‘Hup Rick’, hoor je dan. Dat is heel leuk, maar je bent ook geconcentreerd. Je moet blijven opletten en hebt dus geen tijd om er over na te denken. Maar het helpt zeker mee!”

Eéntje buiten de koers om: Het jaar 2016 wordt het jaar van Rick Mensink
“Dat hoop ik wel ja. Ik heb vorig jaar met een aantal overwinningen mijn neus al aan het venster gedrukt en hoop dat dit jaar door te zetten. De focus is ook wat meer op het fietsen komen te liggen. Het gaat goed op school en ik heb door mijn Nederlandse titel op de baan de topsportstatus gekregen. Daardoor kan ik op school wel eens wat missen en dat helpt lekker mee. Qua wedstrijden hoop ik rond de UCI-koersen goed mee te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan de Ronde van Overijssel en Olympia’s Tour. Hopelijk wordt 2016 het jaar van mijn doorbraak.”

De route van de Ster van Zwolle kent voor Rick Mensink geen geheimen
“Haha, zeker niet nee, ik ken iedere bocht. Buiten de wedstrijd om heb ik eigenlijk nooit de hele route in één keer gereden, maar wel vaak delen. De ene keer rij ik bijvoorbeeld naar de Lemelerberg en de andere keer ga ik naar Ommen. Dan kom je over delen van het parcours, wat denk ik voor de wedstrijd een voordeel is. Maar het kan ook weer een nadeel zijn, omdat je daardoor te nerveus bent voor eventueel gevaar. Al met al denk ik wel dat het een voordeel is dat ik het parcours op mijn duimpje ken. En het parcours is schitterend… Echt een mooie route.”

De Ster van Zwolle is voor mij geslaagd als…
Ik er alles uit heb gehaald, haha. Dat klinkt als een cliché, maar het is wel echt zo. Ik ga vol voor een overwinning rijden. Als ik dan bijvoorbeeld op de Ceintuurbaan wordt teruggehaald en ik heb er toch alles aan gedaan, dan ben ik tevreden. Mocht ik ergens een domme fout maken en daardoor de boot missen, dan ben ik ontevreden. Het is verder moeilijk om er een nummertje op te plakken, omdat je ook afhankelijk bent van het koersverloop. Ik ga er vanuit dat het beslist wordt in een massasprint en dan is het lastig om mee te doen. Sprinten kan ik wel aardig, maar er zijn renners simpelweg sneller.”

Wielrennen, Ster van Zwolle, Rick Mensink

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws