Rick Mensink na val: ‘Op naar volgend jaar’

| 05-03-2016

“Ik ben er klaar voor. Ik heb er wel zin in.” Dat waren de woorden van Zwollenaar Rick Mensink kort voor de start van de 56ste Craft Ster van Zwolle. Op het Grote Kerkplein stond echter geen zuchtje wind. Niet bepaald in het voordeel van Mensink, die dan ook een nerveuze koers voorspelde met aan het einde een massasprint. En hij kreeg gelijk. Helaas ontbrak de 21-jarige Zwollenaar zelf in de finale, want op de IJsselallee - zo’n vijf kilometer voor de streep - kwam hij samen met onder meer Elmar Reinders ten val.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

In de eerste 170 kilometer van de Ster maakte Rick Mensink (NWV Groningen) een sterke indruk, maar met de finish in zicht kwam er toch een abrupt einde aan zijn optreden. “Tot aan de IJsselallee ging het goed en zat ik goed in de wedstrijd, maar vijf kilometer voor de streep kwam ik ten val en was voor mij de koers over”, vertelt een teleurgestelde Mensink, die in Kampen nog voor de aanval koos. “Die aanval mocht niet baten, want met nog een half uurtje koers lag het tempo gewoon te hoog.” Mensink en zijn ploeggenoten besloten vervolgens volle bak te rijden voor sprinter Gary Hekman. “Ik weet alleen niet hoe het is gegaan. Ik was er in ieder geval niet meer bij”, grapt Mensink. “Ik ben op zoek gegaan naar een wiel, want er waren vijf spaken uit. Gelukkig kreeg ik op een gegeven moment een wiel van Parkhotel, waardoor ik weer door kon fietsen.”

Met dat geleende wiel passeerde Rick Mensink uiteindelijk als 181ste en tevens laatste renner in koers de finishlijn op de Ceintuurbaan. “Als je daar ligt, dan weet je dat de koers voorbij is. Op naar volgend jaar!” In tegenstelling tot de Zwollenaar maakte zijn ploeggenoot Coen Rijpma - net als Mensink voormalig Hanzerenner - de finale wel mee. In die sprint speelde Rijpma echter geen hoofdrol en na afloop sprak hij ook van een rare editie van de Ster van Zwolle. “De omstandigheden waren te zacht eigenlijk. Geen wind, geen regen. Alles bleef daardoor bij elkaar. Massasprint, jammer”, aldus de nummer honderd van de uitslag. “Met Gary Hekman hadden wij natuurlijk wel een rappe man in de ploeg, maar na die valpartij op de IJsselallee waren wij al drie man kwijt en moest Gary het alleen doen”, vertelt Rijpma, die alweer vooruit kijkt naar de volgende wedstrijd. “Er komen gelukkig nog genoeg wedstrijden dit jaar.” Gary Hekman finishte uiteindelijk als veertiende en best geklasseerde clubrenner. Hij kreeg daarom de blauwe trui om zijn schouders.

Zie ook:
-Jeff Vermeulen wint 56ste Ster van Zwolle
-Videoreportage Craft Ster van Zwolle
-Fotoreportage van 56ste Ster van Zwolle

Wielrennen, Ster van Zwolle, Rick Mensink, Coen Rijpma

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws