Rick Mensink meest strijdlustige renner

| 08-03-2014

Rick Mensink is zaterdag na afloop van de 54ste Ster van Zwolle uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner. De 19-jarige Zwollenaar, die eind 2013 vanwege een studie in Groningen van Hanzerenners Zwolle is overgestapt naar NWV Groningen, reed - samen met Peter Schulting - tientallen kilometers aan kop van de wedstrijd en gaf daarmee de koers kleur. Reden voor de jury om de ereprijs Fedor den Hartog aan hem toe te kennen.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

“Na Lemelerveld probeerde een grote groep weg te rijden, maar dat lukte niet”, analyseert Rick Mensink. “Vervolgens viel het bij Ommen wat stil en zag ik Peter Schulting, waarmee ik op zondagochtend wel eens fiets, wegrijden. Ik ben toen achter hem aan gesprongen en zei tegen hem: we rijden gewoon door met zijn tweeën. Dat was voor mij wel goed, want ik wilde in Hasselt graag goed voorin zitten. Daar wordt immers het peloton vaak uit elkaar gereden. En dat gebeurde nu ook. Ik zat lekker in de voorste groep in Hasselt, maar toen gingen ze voor mij onderuit in een bochtje naar links en had vervolgens niet de kracht om het gaatje nog dicht te rijden”, aldus Mensink, die had gehoopt op een grotere kopgroep. “Er stak helaas niemand over, maar al met al ben ik dik tevreden.”

Door het sterke optreden van Rick Mensink werd de 54ste Ster van Zwolle voor vader Wim een dag met twee verhalen. “Dat klopt. Natuurlijk ben ik als vader hartstikke trots op de prestatie van Rick. Toen ik in de auto hoorde dat hij op kop reed, zat ik met knikkende knietjes achter het stuur”, vertelt Wim Mensink, die als ploegleider van Hanzerenners Zwolle echter halverwege de koers al naar huis had kunnen gaan. “Bij Dalfsen stapte onze laatste troef uit de wedstrijd en toen hadden wij eigenlijk twee opties. Wij konden omdraaien richting huis of achter het peloton blijven rijden. Nou en aangezien wij een sponsor in de auto hadden, die zich wel vermaakte, zijn wij de wedstrijd blijven volgen.” En gelukkig voor Mensink werd dat geen vervelend ritje.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

“Vlakbij Ommen wist Rick weg te rijden uit het peloton en toen werd het voor mij opeens een heel ander verhaal. Eerst was het gaatje tien seconden, maar niet veel later al één minuut en 45 seconden”, zegt vader Wim, die in eerste instantie dacht aan een ‘mission impossible’. “Rick weet ook dat je in de Ster van Zwolle niet te vroeg op kop moet komen, daar hebben wij het in de afgelopen dag nog over gehad. Aan de andere kant weet je nooit hoe een wedstrijd verloopt. Voor hetzelfde geld waren er acht renners naartoe gesprongen en bleven zij met tien man vooruit. En aan de andere kant: als je het niet probeert, dan win je zeker nooit. Dus wat betreft moet ik hem absoluut complimenteren. Hij heeft zijn neus aan het venster gedrukt en is beloond met een mooie prijs. Daar ben ik als vader zeer trots op.”

Trots was Wim Mensink achteraf ook op de verrichtingen van zijn Hanzerenners, al wist hij dat het voor de mannen een lastig karwei zou worden. “Het is jammer dat niemand de finish heeft gehaald, maar dat is wel reëel. Die andere renners doen hele dagen niets anders dan fietsen, terwijl onze jongens gewoon veertig uur per week moeten werken. Dan is het niet zo gek dat wij uiteindelijk twee maatjes te klein zijn”, stelt de Zwolse ploegleider, die zag dat Thijs Boddeus, Simon Broekhuis, Remco Grasman, Rob Mud en Raymond Koch hun uiterste best deden, maar geen potten konden breken. “Het is de harde waarheid. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat er vandaag heel veel ex-Hanzerenners meededen. Dus als opleidingsploeg doen we het goed en dat is hartstikke mooi”, aldus Wim Mensink, die tot slot graag alle supporters wil bedanken. “Het was echt ‘kicken’ om overal die blauw-zwarte rakkers langs de weg te zien staan. Top!”

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
Wielrennen, Ster van Zwolle, Rick Mensink, Hanzerenners Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws