René Poppe: ‘Altijd leuk voor eigen publiek’

| 10-01-2016

René Poppe heeft zaterdagmiddag tijdens de vijfde editie van de Wijthmenerplasloop de 10 kilometer op zijn naam geschreven. Voor eigen publiek, Poppe is afkomstig uit Wijthmen, kwam de atleet tot een tijd van 36 minuten en 32 seconden. Daarmee liet hij Han Peter Lucas en Martijn Dekker ver achter zich. “Het is altijd leuk om voor eigen publiek te winnen. De omstandigheden waren voor iedereen ideaal”, reageert de winnaar.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het was zaterdag nog twijfelachtig of Poppe daadwerkelijk in actie kon komen. De hardloper maakt zelf deel uit van de organisatie van de Wijthmenerplasloop, waardoor het allemaal maar net goed moest vallen. De organisatie stond echter prima en zodoende kon Poppe zo rond de klok van 14.00 uur alsnog beginnen aan de twee rondjes rond de plas. “Ik heb vanmorgen helpen opbouwen en het was de vraag of ik er nu even tussenuit kon. Maar dat was geen probleem, want het verliep allemaal prima”, vertelt Poppe, die eenmaal in de wedstrijd al snel de sterkste bleek. Hij dacht zelf aan een plaats in de top drie, maar uiteindelijk werd het zelfs het hoogste ereschavot. “In het verleden heb ik best veel gewonnen. Op mijn huidige leeftijd worden de zeges steeds schaarser, dus dit is hartstikke leuk. En ook nog voor eigen volk.”

En dat ‘eigen volk’ kon de overwinning van Poppe maar wat waarderen. Eenmaal over de streep volgden de schouderklopjes elkaar in rap tempo op. Wijthmen was blij voor Poppe. “Dit dorp is heel sport minded hoor. De mensen zien mij vaak trainen. Dan denken ze: ‘daar gaat hij weer, fietsen of hardlopen’. Mijn wedstrijden zijn normaal gesproken ver weg, maar nu eens een keer om de hoek. Zo kunnen ze mij ook eens in een echte wedstrijd bezig zien”, roept de winnaar, die Han Peter Lucas en Martijn Dekker achter zich wist te laten. Zwollenaar Lucas werd in een tijd van 37:29 tweede, terwijl Dekker met 38:04 het brons greep.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De overige afstanden werden zaterdag voornamelijk gewonnen door leden van de BB-lopers. Tess Boekema won voor de derde keer in successie de 5 kilometer en Mark Hakbijl was op die afstand de sterkste bij de heren. Met een tijd van 17:52 hield hij Bas Boekema veertien seconden achter zich. Op de 10 kilometer ging de overwinning naar Angeli Poppe, die Linda Eektimmerman en Miranda Reijnders haar hielen liet zien. Voorzitter Frans Kerkum was na afloop een tevreden man. “Kijk om je heen, het loopt als een trein. Er waren 270 deelnemers en gezien de concurrentie van andere lopen zijn we daar hartstikke blij mee. Een prima dag.”

Hardlopen, Tess Boekema, Wijthmen, René Poppe, Angelique Poppe, Wijthmenerplasloop, Han Peter Lucas

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws