Reizende Roof vindt haar draai in Zwolle

| 10-11-2017

Het was een van de meest opmerkelijke transfers in het vrouwenvoetbal. Babiche Roof naar PEC Zwolle Vrouwen, dat hadden velen niet voorzien. Toch gebeurde het en inmiddels heeft de 24-jarige middenvelder haar draai in Zwolle helemaal gevonden. Spijt heeft ze geen moment. “Ik ben heel blij met mijn keuze. Het vrouwenvoetbal wordt steeds professioneler en daar draagt PEC zeker aan bij”, vertelt Roof.

© Jan Burgman Fotografie

Ze was vanaf de start van de eredivisie van de partij. Roof begon in het shirt van FC Utrecht, waarvoor ze twee seizoenen lang de kleuren verdedigde. Vervolgens vertrok ze naar Ajax, om daarna drie jaar lang voor Telstar te spelen. Die ploeg ging op in VV Alkmaar en Roof besloot om haar carrière voort te zetten bij PEC Zwolle. Dat was nou niet de club waar Roof als klein meisje van droomde. “Ik kom niet uit deze buurt, dus als klein meisje denk je daar niet aan. Helemaal logisch was het ook niet, want ik was bezig om terug te gaan naar Ajax. Dat lukte uiteindelijk niet en dan kijk je verder. Ik had meerdere opties, maar PEC Zwolle voelde het best. PEC kijkt naar de toekomst en er staat een professionele organisatie”, zegt Roof.

Vooral dat professionele trok haar over de streep. In Amsterdam was ze dat al gewend, maar bij Telstar was dat toch anders. “Wat dat betreft is het verschil, voor PEC positief, groot. Er staat een enorme staf om de groep en ook individueel kijken ze wat het beste voor je is. Er zijn sportmetingen, er is eten na de training en ze regelen extra dingen voor mij. Dat komt omdat ik ver moet rijden”, weet Roof, die dagelijks een uur of drie in de auto zit. De middenveldster woont in Amstelveen en een retourtje Zwolle is al gauw een kilometer of 240. Dat doe je niet voor je lol, maar Roof is er inmiddels aan gewend. “Ik hou van autorijden, dus dat scheelt. Natuurlijk was het wel even wennen, want je moet constant geconcentreerd zijn. Maar inmiddels ken ik iedere centimeter van de snelweg, haha.”

© Jan Burgman Fotografie

Niet alleen het reizen was wennen, ook qua voetbal moest Roof even omschakelen. Ze kwam terecht bij de hekkensluiter, maar was niet de enige nieuweling. PEC haalde met Abby Holmes, Siobhan McDonough en Marlo Sweatman drie speelsters uit het buitenland, die direct hun inbreng hadden. Het versnelde het gewenningsproces. “Het gaat wel goed, maar ik kan beter en moet ook beter. Ik geef mezelf de tijd, onder andere vanwege het vele reizen. Vorig jaar maakte ik vijftien goals en dat hoop ik te evenaren. Daar ga ik in ieder geval mijn best voor doen”, zegt Roof, die tot dusver vier doelpunten maakte. In de laatste wedstrijd tegen SC Heerenveen was ze trefzeker en ook in de duels met ADO Den Haag en Excelsior/Barendrecht scoorde ze.

PEC Zwolle Vrouwen haalde tot dusver zeven punten en dat zijn er al bijna meer dan de negen van het vorige reguliere seizoen. Roof heeft de hoop dat PEC zich naar een plaats in de top vijf kan voetballen. “Het is een vrij nieuw team. Wij stappen nu het veld op met de gedachte dat er iets te halen valt, in plaats van te denken dat we misschien wel gaan verliezen. Ik merk dat sommigen al blij zijn met hoe het nu gaat, maar ik wil altijd meer. Daarom zeg ik, top vijf.” Met wedstrijden tegen PSV en Achilles ’29 krijgt PEC Zwolle Vrouwen de komende weken de kans om die uitspraak kracht bij te zetten. Maar hoe dan ook: de wereld ziet er voor het Zwolse vrouwenvoetbal een stuk positiever uit.

Voetbal, Eredivisie Vrouwen, PEC Zwolle Vrouwen, Babiche Roof

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws