Regio Zwolle Volleybal wil ‘finales winnen’

| 13-09-2018

Om maar met de deur in huis te vallen: Regio Zwolle Volleybal wil dit seizoen een serieuze gooi doen naar de prijzen. De Zwolse dames reikten in de voorbije jaargang net niet tot de finale om de landstitel en willen dat dit jaar verbeteren. “We willen finales winnen en dan heb je het over de landstitel en de bekerfinale”, weet coach Wilfried Groothuis.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Het lukte vorig seizoen net niet. Regio Zwolle Volleybal deed mee aan de play-offs om het landskampioenschap, maar daarin lukte het niet om de eindstrijd te bereiken. De ploeg werd uiteindelijk derde van Nederland en die positie wil de ploeg dit jaar verbeteren. “Zoals ik zei: we willen finales winnen. Maar in die uitspraak zit ook dat je eerst finales moet halen. Wat dat betreft zijn sommige wedstrijden in het seizoen ook al een finale, dat hebben we vorig seizoen gezien. Eén wedstrijd kan bepalen of je een finale speelt. Het is voor ons een doelstelling om belangrijke wedstrijden te winnen”, legt Groothuis uit.

De coach moest aan het begin van de voorbereiding, die eigenlijk al voor de zomervakantie startte, zeven nieuwe speelsters inpassen. Lotte Groninger, Kim de Wild, Bjorna Gras, Nova Marring, Julia Joosten, Nienke Hofstede en Annelien Alons werden aan de groep toegevoegd, terwijl evenveel speelsters het schip verlieten. “Dat is vijftig procent en dus kost het tijd om het spel weer geautomatiseerd te krijgen”, zegt Groothuis. “We hebben wel door kunnen bouwen, want de helft is gebleven en de basis staat goed. Het is voor ons niet het begin van een nieuw seizoen, maar we gaan door waar we afgelopen seizoen zijn gebleven. Dan wil je het ook beter doen dan vorig seizoen.”

Bij de les zijn
Toch liepen team en staf in de voorbereidingsperiode al tegen een nieuwe doelstelling aan. In sommige wedstrijden lukte het nog niet om vanaf het eerste moment bij de les te zijn. “Dat is iets wat we in de play-offs heel goed deden, maar toch werden we er weer mee geconfronteerd. We moeten in alle wedstrijden de intentie hebben dat het vanaf de eerste bal raak moet zijn. Een mentaal dingetje”, weet Groothuis, die blij is dat zulke verbeterpuntjes nu al aan het licht komen. “Dat is een pré, want daardoor kun je het snel op orde hebben.”

Desondanks is Groothuis blij met de manier waarop zijn ploeg zich tot dusver laat zien. “We staan op dit moment waar ik ons verwacht had. Het is mooi om te zien dat de focus niet op het presteren ligt, maar op de manier hoe we dingen willen doen. Dat is wat je in deze periode wil en dat doen we goed”, aldus de trainer.

Volleybal, Regio Zwolle Volleybal, Wilfried Groothuis

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws