Reconstructie: een dag rond HFC Storica

| 28-03-2017

De voetballers van HFC Storica, hekkensluiter in de vierde klasse C, begonnen al een beetje te wennen aan grote verliespartijen. 1-11, 0-10, 1-12, ze kwamen dit seizoen al voorbij. Zaterdag deed Storica er nog een schepje bovenop, want op bezoek bij Reaal Dronten ging het met liefst 17-1 onderuit. Trainer Chris Sorries blikt terug op een dag die hij niet snel zal vergeten.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

9.00 uur: Wéér een afmelding
Het is zaterdagochtend als de ellende voor Sorries en zijn kompanen opnieuw begint. In de week voorafgaand aan de wedstrijd blijkt dat er twee spelers op vakantie zijn, op vrijdag meldt iemand dat hij op matchday ineens om 13.00 uur een afspraak heeft en op zaterdagochtend volgen er nieuwe afmeldingen. Zo haakt de keeper af, waardoor Storica zonder lijnbewaker op pad moet. Er zijn plots nog maar zeven spelers over. “Ik kan daar echt niet bij hoor”, begint Sorries. “Zo werkte het bij mij niet. Het was voetbal op de eerste plaats en daarna kwam de rest. Helaas kan ik het ze niet kwalijk nemen, maar het is wel frustrerend.”

Er wordt besloten om de ploeg aan te vullen met oudgedienden, die nog lid zijn van de club en dus mee kunnen doen. Alles om in ieder geval aan te kunnen treden bij Reaal, al is afmelden misschien wel een betere optie. Punten in mindering maakt toch niet uit. “Je kunt niets van die spelers verwachten, want ze missen in ieder geval wedstrijdritme. Het is al fijn dat ze mee willen doen.”

13.45 uur: Aankomst in Dronten
Het is zo’n driekwartier voor de wedstrijd als HFC Storica arriveert in de polder. Het is een bij elkaar geraapt zooitje, dat ver boven zichzelf uit moet stijgen om het in ieder geval een wedstrijd te laten worden. In de kleedkamer leeft nog wel de gedachte om er het beste van te maken. “Je geeft aan dat ze hun best moeten doen, alles moeten geven voor de club en hoopt dat ze proberen om er het beste van te maken. Dat is het enige wat je kan vragen, want kwalitatief komen ze gewoon tekort.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

14.30 uur: Het drama begint direct
Alle goede bedoelingen ten spijt blijkt het in Dronten vanaf het eerste moment drama. Binnen zes minuten weet Reaal de score al te openen en binnen een half uur is het 4-0. “Als je dan zo snel, al zoveel doelpunten tegen krijgt… Tja. Je staat langs de kant en probeert wel te coachen, maar daar doen ze niets mee. Dat is ook wat ik bedoel met kwaliteit, want ze doen het naar de mogelijkheden. Het ene moment voeren ze de opdrachten uit, maar het andere moment vliegen ze overal heen. Meer zit er niet in”, zegt Sorries, die na een half uur plots wel even kan lachen. Rene Sedney scoort namelijk, het wonder is geschied.

15.11 uur: Sedney lacht, Sedney huilt
Maar het lachen vergaat de Zwollenaren snel. De doelpuntenmaker, die zich uit nood bij de groep heeft gevoegd, gaat kermend naar de grond. En dat is niet voor niets, want Sedney zijn knie is uit de kom. Het houdt niet op, niet vanzelf. Sorries: “Ook dan nog zoiets, het was echt de slechtste zaterdag van allemaal. Sedney kunnen we niet meer gebruiken en dat is echt jammer. Hij is een goede speler voor ons.”

15.15 uur: Hart luchten in de kleedkamer
Het is rust en HFC Storica staat met 8-1 achter. Ga je dan als trainer de kleedkamer nog in? Heb je überhaupt iets te zeggen? Het is niet Sorries die het woord neemt, maar clubman Freddy Jansen laat zich even gelden. “Freddy moest even zijn hart luchten in de rust en dat snap ik wel. Het is net alsof… Ik weet het eigenlijk ook niet. De spelers pakken het niet op…”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

16.15 uur: De grootste nederlaag van het seizoen. Hoe verder?
Als de scheidsrechter voor het laatst op zijn fluitje blaast, staat er een beschamende 17-1 op het bord. Op velden in de regio wordt gelachen om die uitslag, HFC Storica staat meer dan ooit voor schut. Hoe moet het verder met de derdeklasser van weleer? “We hebben hier mooie tijden gehad, daar was ik ook bij betrokken. Je hoopt dat die tijden weer herleven”, zegt Sorries, die dan ook niet aan stoppen denkt. “Nee, dan weet ik helemaal niet wat er gaat gebeuren. Misschien moeten ze dan wel stoppen of zo. Dat wil ik ook niet.”

Voor het komende seizoen is het nog helemaal niet duidelijk hoe de spelersgroep eruit ziet. Gesprekken worden gevoerd, maar zeker is Storica nooit. En dus ook Sorries niet. “De ene week zeggen ze ‘ja’ en de andere week zijn ze ergens geweest en gaat het niet door. Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee hoe het voor volgend seizoen is. Eerst volgende week maar eens.”

Voetbal, HFC Storica, Chris Sorries

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws