Piotr Parzyszek: ‘Ik geniet van iedere dag’

| 18-08-2017

Als je naar de loopbaan van Piotr Parzyszek kijkt, dan zou je daar bijna duizelig van worden. Hij maakte de laatste jaren een ronde langs vele voetbalvelden, om uiteindelijk deze zomer neer te strijken in Zwolle. Met PEC Zwolle speelt de spits zondag (16.45 uur) de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam, de ploeg die begon met een dikke nederlaag bij VVV-Venlo. “Ik geniet van iedere dag”, zegt Parzyszek.

© Annet van Raalten

De 23-jarige spits is in zijn korte loopbaan al bij menig club geweest. Hij begon in 2012 bij De Graafschap, waar hij zich direct liet zien. Hij maakte in twee seizoenen 26 doelpunten en bewerkstelligde daarmee een transfer naar Charlton Athletic. Zijn verblijf in de Championship werd geen succes, waarop hij werd verhuurd aan Sint-Truiden en het Deense Randers. In 2016 keerde hij terug naar De Graafschap, om een jaar later dus te verkassen naar Zwolle. “Ik heb een stap omhoog gemaakt, weer naar beneden, omhoog, naar beneden en weer omhoog. Dus de stap van de Jupiler League naar de eredivisie is niet zozeer wennen. Dat lukt wel. Ik ben ook heel blij dat ik hier ben”, vertelt de spits.

Toch moest hij in Zwolle wel even acclimatiseren. Het niveau op trainingen ligt logischerwijs hoger, om over de wedstrijden nog maar niet te spreken. In de voorbereiding vond Parzyszek toch snel zijn draai en was hij onder andere tegen FC Volendam en Almere City twee keer trefzeker. In de seizoensouverture lukte het niet om te scoren, maar dat deerde de aanvalsleider geen moment. “Ik kreeg ook weinig ballen, dus het was lastig. Natuurlijk scoor ik graag, maar ik was vooral heel blij met de overwinning hoor. Als ik het team kan helpen, is dat genoeg.” Toch beseft Parzyszek zich ook dat het beter moet. De spits verloor tegen Roda veel duels en ook aan de bal was het niet wat het moest zijn. “Ik ben naar Zwolle gekomen om mezelf te verbeteren en daar werk ik hard aan.”

© Annet van Raalten

Zondag speelt PEC Zwolle het uitduel bij Sparta Rotterdam, daar waar PEC hoogstwaarschijnlijk start met dezelfde elf als tegen Roda JC. Parzyszek verwacht een felle opponent. “Ze hebben de eerste wedstrijd verloren, spelen thuis, dus ik verwacht dat ze er vol op klappen. Ik denk dat Sparta het nog niet zo goed voor elkaar heeft als vorig jaar. Als het lang 0-0 blijft, gaat het publiek ongeduldig worden en dat kan in ons voordeel zijn. We moeten onszelf niet over de kop lopen en alles op alles zetten om snel te scoren”, vindt de aanvaller, die niet specifiek op zoek gaat naar zijn eerste goal. “Als ik daar over nadenk, gaat het alleen maar langer duren. Scoren kan ik, dus dat komt wel.”

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Boer, Ehizibue, Marcellis, Sandler, Van Polen, Saymak, Bakker, Thomas, Namli, Mokhtar, Parzyszek

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, Piotr Parzyszek

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws